DJ kampi.......OEN
De reis begon al vroeg naar Brabant, het zou super hondensportweer worden. Wat mistig in de vroege morgen, waardoor de sporen mooi ingelopen konden worden door de 2spoorleggers. De velden waren echt TOP, mooie lengte, geen koeien en niet geïnjecteerd. Er was dus geen enkel excuus om geen knappe punten neer te leggen.
Ik trok een lootje met lotnummer 2, wat mij in de gelegenheid stelde om even te kijken hoe er aangemeld werd en hoe de eerste hond van start ging.
DJ had er zin in, wist waarvoor ze kwam, ging rustig zitten bij de speurpaal en bij de aanzet toonde ze een intensief speurende houding. Hier en daar wat overtuigingen om zich te verzekeren dat ze de tractorsporen niet in moest, voor het speuren vind ik dat geen enkel probleem, voor de punten weet je dat dit hier en daar een half puntje kan kosten. Tijdens de laatste training had DJ mij verast om van de drie voorwerpen wel twee voorwerpen te overlopen, dus daar had ik wel even de spanning zitten, maar dit bleek in geheel niet nodig, 3 voorwerpen, drie keer super snel, netjes en overtuigend verwezen! De aanzet hierna was ook volgens het boekje. Op de derde strek een kleine hapering en een lichte overloop van de hoek. Laatste strek weer super hersteld, en haar inspanningen werden beloond met 96 punten, de eerste uitmuntend was binnen!!
Hoewel de speurvelden top waren, bleken er toch 2 combinaties ternauwernood rond te komen en is er 1 hond gediskwalificeerd  omdat die na de tweede hoek er niet meer uitkwam. Al met al trots op onze trainingen waar we het afgelopen jaar keihard aan hebben gewerkt! Het is ons gelukt van een minimale 74 punten vorig jaar, nu met overtuiging een uitmuntende beoordeling te kunnen lopen!
Luisterend naar de beoordeling van ons Appèl rees een gevoel van YES, het was gelukt!!! Uitmuntend volgwerk, uitmuntende Zit oefening, uitmuntende Af oefening, uitmuntende Sta oefening, nog geen puntje kwijt! Apporteren vlakke grond kon ze iets vlotter en een bemerking omdat ze wat scheef voor zat, min 1 puntje. Apporteren 1 m haag uitmuntend ( wauw wat hebben we daar hard aan gewerkt) , apporteren klimschut uitmuntend (alle inspanningen en doorzettingsvermogen waard geweest). Vooruitsturen, super snel weg, kaarsrechte lijn, so far, so good,..... Maar DJ reageert niet op het eerste commando AF, ze heeft een 2de commando nodig, min 3 punten.
Koppie erbij houden Manon klinkt er in mijn achterhoofd,... Af leggen met afleiding is een dure oefening als daar iets mis gaat. En mijn koppie hield ik erbij! Af met afleiding uitmuntend! Totaal beoordeling uitmuntend met 96 punten! Super blij mee.
In de tijd die verstrijkt voordat we mogen starten met het laatste onderdeel, het pakwerk, spreekt Siem ( keurmeester van het speuren) mij nog aan, " nou meid, bij het manwerk kan je wel een steekje laten vallen".
Sico en ik weten wel beter, dit is het onderdeel waar echt alles moet kloppen willen we hier een goede beoordeling binnen slepen, met 90 punten zouden we al dik tevreden zijn, dus ook hier Koppie Erbij.
Revieren ging tijdens het intrainen moeizaam, maar nu liet DJ top control zien, aanblaffen in het verstek, kleine hapering in de continuïteit, min 1. Vlucht plek ingenomen, en de vlucht verhinderen ging niet zoals het hoort, DJ 's timing was fout, ze kwam in de elleboog, dacht dit te herstellen, kwam los van de mouw om opnieuw in te bijten, min 4 punten. In de bewakingsfase zou ze iets optimaler kunnen blijven bewaken, die halfjes bij elkaar waren min 2. Rugtransport waren we hard aan gewerkt hadden ging top. Afstand stellen waar we heel hard aan gewerkt hadden ging ook top! Yes, alles gaat lekker,..... Uhhh, ze lost NIET op mijn eerste commando, ( haha, denk ik nog vluchtig, het lijkt wel een echte hond!) , maar ze lost ook NIET op het 2de commando,... Oké DJ, nu is het niet meer leuk, een diskwalificatie ligt op de hoek,... Alles op alles dan maar, en uit mijn tenen klinkt een 3de commando LOS, zo hard dat het in de wijde omtrek moet zijn gehoord, nou... DJ leek niet erg onder de indruk, maar loste dan wel. De overval uit de bewakingsfase was dreigend en zwaar, de stokslagen hard!!!
(onnodig hard, was onze mening, maar goed daar heb je mee te maken op een wedstrijd). Inzetten op een 1ste keer goed lossen dacht ik. LOS! Helaas DJ had blijkbaar ook zo haar bedenking over de overval en vertaalde dit in wederom NIET Lossen. Bij een 2de commando lost ze uit staande positie tegen de pakwerker op. De rest wordt goed afgewerkt met een zijtransport en weg volgen. " wat had Siem ook alweer gezegd??, een steekje laten vallen?". Het NIET correct lossen heeft ons min 20 punten gekost. Dat het een jury sport is en hier de meningen vanaf de kant over verdeeld zijn, is inherent aan wedstrijd sport. Het is zoals het is.
We hebben weer een doel waaraan we kunnen werken, en al de ideeën, adviezen, suggesties, tips die vanuit de beste bedoelingen aangereikt worden horen we als 'bron van inspiratie'. We hebben altijd ons eigen plan getrokken, en hier zullen we in de komende week ook weer een plan voor klaar hebben. " komt goed, skatje" , denkend aan de roosivicee reclame.
Met TROTS hebben we op het podium gestaan, BESTE speuren, BESTE appèl, twee bekers die echt verdient zijn! Het steekje laten vallen, heeft nog voor de nodige hilariteit gezorgd, ook dat is hondensport! Ik ben geen moment teleurgesteld in DJ geweest, Sico en ik hebben 5 meter samen geroepen wat Jammer van het lossen. Maar stiekem zijn we blij dat DJ  haar punten is kwijtgeraakt op het NIET lossen, in plaats van op een slecht rugtransport en een remmende afstand.
WAT we getraind hebben ging GOED.
DJ kampi.......OEN!!!!