Ruim een jaar geleden is ons avontuur gestart. Aan de keukentafel van een bevriende fokker werd het deelnemen aan de Goudse Kaascup besproken. Als uitdaging hebben we besloten ons in te schrijven. Op de laatste dag van inschrijving hebben we ons aangemeld en daar wij zelf dat weekend naar Duitsland wilde om de Kampioenschappen Mechelse herders te gaan zien, hebben we de uitnodiging om te komen intrainen niet aangenomen. Een week later was daar, in Oktober 2013, onze eerste wedstrijd.
Nu zijn we een jaar verder;
Vanaf de eerste wedstrijd vorig jaar hebben we ons trainingsplan aangepast en bijgeschaafd. Iedere wedstrijd hadden we een nieuw doel voor ogen waar we met een gericht plan mee aan de slag gingen.
In de eerste plaats wilde we het geconcentreerd speuren op de ‘rit’ krijgen.
Met vernieuwde kijk, duidelijke instructies van Sico, veel discipline en geduld kunnen we nu terugkijken op een sterk verbeterd speurbeeld waarin “de focus” en “het zelfstandig kunnen doorwerken” onze grootste troef is.
De speurvelden waren prachtig en lagen in de omgeving van Hoorn. DJ liet overtuigend en intensief speurwerk zien, met een mooi tempo en een diepe neus. Het 2de voorwerp kon ze directer verwijzen, wat wil zeggen dat ze wel direct erbij ging staan, maar vlotter af had gemoeten. Dit heeft ons 1 punt gekost, waardoor we met 99 punten het speurveld af kwamen.
Dat het trainen van Focus mij nu heel goed te pas kwam, bleek toen de spoorlegger het speurpaaltje en ons spoor niet kon vinden waardoor we tot twee keer aan toe een verkeerd veld hebben moeten overlopen al vorens we konden gaan beginnen. Ik bleef kalm, DJ bleef gefocust en de keurmeester bleef bemoedigend. Al met al van groot belang geweest voor het eindresultaat.
Vorig jaar bleken de springoefeningen moeizaam te zijn en dat heeft ons op de eerste wedstrijd veel punten gekost en een onzekere hond.
Ik heb mijn ‘oude’ kennis van de paardensport uit de kast gehaald en we hebben met behulp van video analyses gekeken welke vaardigheid geoefend moest worden. Ook hier bleek geduld en oefenen het toverwoord. Met de springsport in mijn achterhoofd hebben we het springen van DJ sterk verbeterd en heeft ze nu het zelfvertrouwen om de sprongen goed te kunnen nemen.
Timing bij de sprong blijkt een punt van aandacht want tijdens deze wedstrijd tikte ze aan bij de heen-sprong van de 1meter Haag, maar  haar zelfvertrouwen was optimaal waardoor ik bij de terugsprong goed herstel zag en in de daarop volgende sprong het Klimschut geen blokkade terug zag. Dus ook hier hebben onze doelgerichte trainingen zijn vruchten afgeworpen.
De sprongen zijn 15punten oefeningen, het aantikken kost dus relatief veel punten (min 3).
Het volgen werd met een uitmuntend gewaardeerd en ik miste een puntje bij de ZIT oefening en hier en daar licht scheef voor zitten of dringen wat ook totaal 1 punt heeft gekost.
Met TROTS heb ik de 95punten in ontvangst genomen. Dat ik een ‘visitekaartje’ heb afgegeven zoals een keurmeester zei, is een super compliment waar ik echt heel trots op ben. Wij hebben er zo hard voor gewerkt met zoveel passie en geduld ! Van een medehondensporter kreeg ik te horen: “het is niet de kunst om de honden op top niveau te krijgen, maar om ze daar te houden”. YEP, dat vind ik ook, DJ wordt in november 7jaar!!
Drie onderdelen heeft onze IPO wedstrijd sport en iedere hond blinkt wel ergens in uit, en heeft een onderdeel waar talent het laat afweten, en dus gecompenseerd moet worden door gericht oefenen van deelvaardigheden, in de goede hoop dat; wanneer ALLES GOED gaat er een bevredigend resultaat uit voortkomt.
Voor ons is het onderdeel pakwerk een onderdeel waar wij; als ALLES GOED GAAT,  heel tevreden zijn met 90 punten van de 100.
Op deze wedstrijd bleek; ,,,,,, nog niet alles gaat goed,… haha dus we hebben nog wat punten om naar toe te werken. Gelukkig hebben we een goed beeld van wat wij willen zien in DJ ’s manwerk en weten we ook hoe we daar mee verder gaan trainen. We hebben dus een PLAN en geen excuus !!
Deze keer werd het pakwerk van DJ beoordeeld met 87 punten. Het Lossen is ons trainingspunt, een strakkere bewaking en vastere beet zullen het bijkomend gevolg daarvan zijn , dus we hoeven ons alleen ‘maar’ op het correct lossen te concentreren.
We gaan ermee aan de slag, een uitdaging , we hebben al zoveel hindernissen met DJ overwonnen in het manwerk.
Na het afmelden sprak de keurmeester van het manwerk mij aan ; Ik ken uw hond niet, maar ze brengt me op het verkeerde spoor, ze laat twee gezichten zien;…. Enerzijds een  temperament en drangvolle hond, maar één die bij het Afstand Stellen het gevecht lijkt te vermijden.
Hij heeft het HEEL goed gezien, DJ is op alle onderdelen in het pakwerk een ‘gemaakte hond’ en aan de afstand valt voor ons nog wat te ‘sleutelen’.
Het moge duidelijk zijn, hondensport is geen sport die je alleen kunt beoefenen, samen met Sico het afgelopen jaar, en met Bianca in de opbouwfase, heb ik met DJ doelgericht en planmatig toegewerkt naar deze kwalificatie. Wat een TOPTEAM zijn we met elkaar.
Met oprechte dank voor de faciliteiten van de club en de support van de clubleden !
Onze volgende wedstijd staat op de agenda !
In Januari wordt Brabant het speelveld.
 
Wordt vervolgd…..