"Drie is te veel !"
 
Voor de derde keer op rij hadden wij ons ingeschreven voor de wedstrijd op de NBG vereniging Midden Brabant in Schijndel.
Iedere nieuwkomer ziet letterlijk " door de bomen, het bos niet ". Op dit veld staan vele rijen met bomen, waar je ' gewoon' tussen door moet lopen en moet revieren!
Van te voren zijn we twee keer naar Schijndel gereden om in-te-trainen, ondanks mijn bekendheid met het veld, ging het revieren tijdens mijn trainingen niet goed.
Toen we in de ochtend aankwamen heb ik direct van de gelegenheid gebruik gemaakt om 'droog' te lopen en de revier lijnen goed in mij op te nemen.
Het weer voorspelde niet veel goeds, op de radio in de auto hoorde we een code geel voor Brabant.  Wedstrijd NBG Midden Brabant 29mei 2016 DSC 0546
De speurvelden lagen op loopafstand van de club en in de kantine werd geloot. Ik trok lotnummer 6 van deze groep, wat wilde zeggen dat ik als laatste mocht speuren. De velden waren van gelijke kwaliteit en erg lang, het gras kwam tot onze knieën en aan de andere geleiders zag ik dat laarzen en een overbroek geen overbodige luxe was. Vol vertrouwen stapte ik samen met DJ en Sico de speurvelden in. De afgelopen weken waren de speurtrainingen super gegaan, de hoeken werden goed uitgewerkt, haar tempo lag goed en de voorwerpen waren een feest voor DJ om te verwijzen, want dan kreeg ze haar bijtrol of bal. Volkomen relaxt melden we ons dan ook aan na een stuk te hebben gelopen.
 
 
De wedstrijdleider wist mij nog te helpen herinneren dat we hier vorig jaar de felbegeerde 100punten hadden gelopen.
Ik legde mijn vinger nog tegen mijn mond en zei; " niet juichen voor t spel gespeeld is" .
DJ vertrok op het zoekcommando correct, speurde intensief, mooi tempo, haar eerste strek was perfect, haar eerste hoek ook, haar tweede hoek super strak, haar tweede strek super mooi, geen versnelling, intensief zoekend!
Haar derde hoek weer top, een vraagteken rees bij mij, huh,,,,,, waar waren mijn voorwerpen???
We gingen de vierde hoek in, na deze hoek kwam ze iets omhoog, ik zag hetzelfde vraagteken boven haar hoofd,.... Huh baas waar is mijn beloning?!!
Met vertrouwen in mij ging ze weer over tot diep en intensief zoeken.
En zo speurde ze door, intensief, mooi rustig tempo, totdat ik hoorde dat mijn spoor afgelopen was en ik alle voorwerpen overlopen had.
DJ had niet één van de drie voorwerpen verwezen, er was zelfs geen enkel teken dat ze gaf!!
Ik heb mij keurig afgemeld met de tekst; " Manon Dillenius meld zich af en we hebben geen voorwerpen gevonden."
De keurmeester Anja van der Meijden gaf aan dat ik bij wijze van training mocht doen wat ik nodig achtte, want dit had ze nog nooit eerder meegemaakt. Ik heb de voorwerpen gevraagd en de voor DJ op bekende wijze stuk voor stuk laten verwijzen. Overtuigend als ik van haar gewend ben, verwees ze de voorwerpen.
Echter in de punten konden we er 21 aftrekken door het overlopen van de drie voorwerpen en hielden we er een teleurstellende 78 punten over.
Één voorwerp overlopen, tja daar kun je nog wat mee, ... Maar drie overlopen???
Drie is te veel.
 
Wedstrijd NBG Midden Brabant 29mei 2016 DSC 0549Een stukje ervaring, goede coaching van Sico en een gemotiveerde hond hebben mij op tijd weer in de juiste modus gekregen om met energie en focus ons op het volgend onderdeel, het appèl voor te bereiden. Als eerste moesten we afleggen, bij het ophalen was DJ in goed mood.
Om te voorkomen dat ze stuiterend naast mij mee gaat lopen, moet ik de eerste strek haar voldoende rust geven zonder in te leveren op het temperament.
Haar volgen, de ZIT, de AF gingen foutloos. In de ontwikkeling naar de STA was ze iets te jolig en negeerde mijn eerste commando, in mijn ooghoek zag ik haar meelopen, waarop ik direct het STA commando herhaalde en doorliep.
Bij het omdraaien zag ik haar vrolijk staan! Ze had niets ingeleverd aan haar plezier, ik riep haar met het HIER commando en vol energie kwam ze voor om correct aan de Voet te komen.
De apporteer oefening zijn voor mij zelf altijd een beproeving vanwege mijn slechte gooien.
Ook dit heb ik in de vroege ochtend geoefend, het IPO3 blok over de grond ging prima!
De haag werd ook prima vrij gesprongen en het blok werd correct gehaald en voorgebracht. Met de drie seconde regel in mijn hoofd, tel ik van drie naar nul.
Die drie tellen lijken wel minuten als je daar zo staat met een hond voor je die zijn blok af moet geven en ook na de drie seconde pas weer aan de voet mag komen op commando. Wedstrijd NBG Midden Brabant 29mei 2016 DSC 0555
Gelukkig hield ik het voor DJ een beetje bekend door ook tijdens deze wedstrijd het blok tegen de klimschutting te gooien in plaats van er over heen.
Op het commando Zit blijft ze dan ook keurig wachten tot ik mijn blok haal en opnieuw gooi.
Ik kon nu niet zien hoe ik had gegooid, daar ik het blok wel over de schutting had gegooid, maar deze keer tegen een boom. De oefening werd door DJ correct uitgevoerd.
We sloten af met een VooruitSturen waar je blij van wordt.
De keurmeester Rick Zainal had er niet veel woorden voor nodig om aan te geven dat het extra STA commando mij twee punten heeft gekost en dat ik met 98 punten afdeling B kon afsluiten.
Het revieren ging zoals ik dat mij in de vroege ochtend had ingebeeld, de lijnen gingen prima, mijn tempo was goed en DJ revierde het veld overtuigend, ogenschijnlijk zich niets aan te trekken van de bomen.
Haar blaffen in het verstek was uitmuntend, bij mijn inlopen en er achter staan blafte ze overtuigend door! Onze trainingen met Joël Edery werpen zijn vruchten af! Ze liet zich netjes uit het verstek roepen, en volgde netje naar de vluchtplek. De vlucht werd goed verhinderd en het lossen was correct, na de overval met stokslagen kon ze rustiger in beet  blijven.
Het Rugtransport was correct aan het been met oog voor de pakwerker, ditmaal een rechte stek zonder de bekende haak die wordt gemaakt.
Gelukkig weet ik DJ optimaal voor te bereiden en wist ze de overval uit rugtransport dan ook uitmuntend in te bijten, afronding met zijtransport en  mee volgend naar boven! Het eerste deel zat erop,... So far So Good!
De afstand heeft ook veel aandacht gehad de afgelopen weken en blijkbaar hebben we een modus gevonden die DJ leuk vindt, want aan haar tempo te zien, hadden we hier duidelijk wat gewonnen!
Ook hier kon de beet vaster blijven na de overval, maar dit alles zou MIJN PRET niet meer drukken!
DIK! DIK! Tevreden hoorde we het commentaar aan van keurmeester Joep Selders die ons de hand schudde en feliciteerde met onze 95 behaalde punten!
Terugkijkend op de dag,.... Toch nog een kwalificatie met 271 punten gelopen!
Beste Appèl en BESTE BIJTEN!
Nee,.... Helaas geen BESTE punten voor het speuren,...
Drie is te veel!
 
Wedstrijd NBG Midden Brabant 29mei 2016 DSC 0537
 
Wedstrijd NBG Midden Brabant 29mei 2016 DSC 0556