In de vroege ochtend van zondag 31 mei reden we naar Midden Brabant voor onze wedstrijd aldaar. Na ons NK hebben we ons voorbereid door de opmerkingen van de keurmeesters mee te nemen in ons trainingsplan. Het blijft een constante afweging; wat is te trainen / wat is realistisch haalbaar / en wat moeten we niet willen veranderen, gewoon omdat het maximaal haalbare bereikt is.
De afgelopen trainingsweken gingen goed, de nieuwe dingetjes werden goed opgepakt door DJ. We hebben fysiek nog een check laten doen bij de Praktijk Jyoti in Heemskerk. Bijzonder om te zien dat op mentaal vlak; DJ de mentaliteit van een jackrussell heft gekregen, " ze acht zich groter en sterker dan ze eigenlijk is".
 
Ik hoor een goede kennis nog zeggen; " kop op hè, een slechte Generale is een Goede Finale". Hier doelde ze op  onze laatste training met Rene Vis, de pakwerker die het "korte" werk voor zijn rekening zou nemen tijdens de wedstrijd. We hadden DJ zo sterk gemaakt, dat ze van "lossen" niet horen wilde. Een oud euvel stak de kop weer op! Niet dat we daar nu nog veel aan konden veranderen, maar we weten nu wel zeker waar we richting het WK intensief aan moeten werken, hahah!
 Schijndel 31 mei 2015: Slechte Generale => Goede Finale!
Zondagochtend half 11, ik trek een kaartje met lotnummer 3. De speurvelden liggen vlak naast het wedstrijd terrein, dus  op loopafstand. De eerste groep is al geweest en bij de auto treffen we een geleider die niet zo tevreden was en in de 80 gelopen had. Naar de speurvelden kijkend zag ik een prachtig groen dek van ietwat lang gras.
We moesten een eind het veld inlopen al vorens we ons mochten aanmelden bij dhr. R.van Eck. Wat ben ik blij dat we DJ ooit geleerd hebben onder semi appèl mee te lopen voor het speuren, dit heeft ons zoveel rust gebracht, waardooor DJ goed kan schakelen bij de aanzet en exact weet wat er van haar verwacht wordt.
Super geconcentreerd, mooi tempo, intensief zoekend ging ze van start! Tja en dan is het genieten, er gewoon achter kunnen lopen en terug zien waar we op getraind hebben! Strek na strek, hoek na hoek, voorwerp na voorwerp, yep het eind kwam in zicht. Bijna jammer dat het klaar was, zo mooi gewerkt en met zoveel overtuiging en concentratie. Met zijn pet in de hand beoordeelde Ruud v. Eck het speuren met een uitmuntende score van 100 punten!
Ik maak een diepe buiging voor DJ die ,dankzij de specifieke aanwijzingen van Sico, zo uitmuntend heeft leren zoeken.
 
De rest van de wedstrijd was op het veld, ik liep in de tweede groep met nummer 9. Het laagste nummer van een koppel loopt als eerste het programma terwijl van de ander de hond af ligt.
DJ weet keer op keer tijdens een wedstrijd een wat hyper gedrag te laten zien. Ondanks mijn specifieke training hierop, zie ik hierin wel verbetering, maar dit is nog niet optimaal.Piepend, duwend, licht springend en niet een correcte basispositie in stilstand, liet ze de eerst 5 meter zien, nog voor we ons aangemeld hadden. En ja, dan komt de ervaring om de hoek kijken; ik kies ervoor om wat rondjes te volgen en dan pas in de gevraagde basispositie mij aan te melden. In alle rust gaan we nu van start, ze loopt goed en niet hyper. Het nadeel hierin is wel, dat ik DJ niet voel aan mijn been en omdat ik recht voor mij uitkijk, haar ook niet zie. Op basis van vertrouwen lopen we daar, want kijken is inwerking.
Dat betekent ook, dat ik in de ontwikkelingen naar de Zit, Af en Sta er volledig van uit moet gaan dat ze meeloopt.
EN DAT blijft een spanningspunt!
Het gaat allemaal uit het boekje, een ietwat duwende kop naar de versnelde pas, 3 passen te veel in ontwikkeling , allemaal mini dingetjes en we behouden een Uitmuntend!
Iedere wedstrijd hebben we in het appèl iets unieks, iets dat je later wel kunt verklaren maar van te voren niet ziet aankomen.
Tijdens het voorroepen uit de AF, reageert DJ direct op het commando Hier, maar na 4 meter duikt ze weer vol overgave in de AF positie en kijkt mij attent en kwispelend aan!!! Ik MOET een tweede commando geven en vervolg de oefening als uit het boekje.
Oké, koppie erbij houden Manon!
Tijdens de ontwikkeling naar de Sta voel ik DJ niet, heb geen idee hoe ze op het commando heeft gereageerd en draai mij verwachtingsvol om, ze staat! Das mooi, nu netjes afwerken. Op weg naar de apporteeroefeningen, zie ik in mijn hoofd mijn getob met het grote blok van die ochtend, tijdens het oefenen met gooien kwam dit blok, met voor mij heel grote klossen, overal terecht!
Ik visualiseer waar ik het blok wil hebben en hoop op een beetje geluk.Schijndel 31 mei 2015: Slechte Generale => Goede Finale!
Het oefenen had zin, !!! , de apporteeroefeningen gingen super. Iet licht scheef met voorkomen kostte wat mini puntjes. Haag, klimschut mooi vrij en snel en recht aan de voet. Bijna klaar, alleen nog het vooruitsturen. Hier nam ik 2 passen teveel in de ontwikkeling en ze mocht iets directer AF op het commando; DJ had voorzichzelf de 3seconde regel gebruikt, haha!
In het commentaar van de keurmeester dhr. V.Yperen, kregen we de complimenten voor de uitstraling, de manier van voorbrengen en de combinatie baas/hond! Ondanks onze dubbele AF tijdens het voorkomen bleven we  in de Uitmuntend met 97 punten!
De dubbele Af verklaren we uit het feit dat het hard waaide en er tientallen vrachtwagens luid toeterend langs reden ( het was een wensdag voor mensen met een beperking die meereden op de vrachtwagen!) , DJ moet een fractie hebben gedacht, nee ik hoorde het niet goed ik ga weer af. DAT we dit als incident zien, moge duidelijk zijn, hierop komt echt GEEN trainingsplan, maar verwerken we met een grote glimlach!
Onze visie; dat motivatie de grootste drijfveer naar perfectie is, blijft de komende maanden ons uitgangspunt, daarbij blijven we kritisch en open staan voor verbetering, want  al die minipuntjes maken het verschil!
 
Last but not least, het pakwerk. Een veld vol met bomen her en der verspreid over het veld. IK kwam niet helemaal goed uit met het sturen voor revieren en hield mijn pas in om DJ niet op te duwen, dat heeft ons wat gekost. Aanblaffen kon iets optimaler, aan de voet ging goed, maar na 3seconden (DJ 's eigen plan) ging ze staan, dus het meevolgen voor de vlucht kreeg een bemerking. ( kost dus punten).Vlucht verhinderen ging goed, DJ heeft veel geleerd van ons trainingshekwerk! Lossen goed, overval beet ze overtuigend in, iets druk in beet gedurende de dreiging, heel zwaar lossen, gekscherend noemde we het de zo besproken "overgangsfase".  Inlopen en klaarzetten voor het rugtransport en overval uit rugtransport  waren in zijn totaliteit een uitmuntende oefening. ( dat hebben we dus kunnen continueren, want dat gaat keer op keer goed in een wedstrijd). Na een zijtransport liet ze zich goed mee naar boven nemen voor de afstand. Vol snelheid zet ze het afstand stellen in, het goed doorstellen blijft een issue, waar we met elkaar hard aan blijven werken.Schijndel 31 mei 2015: Slechte Generale => Goede Finale!
De stokslagen maakte DJ weer behoorlijk pissig, wat ze vertaalde in slecht/zwaar lossen. (AGAIN!)OOK nog een pitje na het lossen, ….. Nu komt het er op aan, heel rustig en geconcentreerd loop ik in, het risico dat ze mijn aanwezigheid gebruikt om opnieuw in te pitten, komt opeens heel dichtbij.
Een net nieuw getrainde oefening moet nu zijn dienst al gaan bewijzen=> ik haal haar met een achterwaartse beweging uit de bewaking en aan de voet, DIT pakt goed uit , de afstand tussen mij en de pakwerker is dusdanig vergroot, dat het gevaar van inpitten geweken is.
Na het opbrengen van Pascal Zaad en afmelden, pak ik mijn lijn en het moment dat ik de lijn aanklik moet ik alle zeilen bijzetten om mijn Goliath  onder controle te kunnen houden.  
Met humor hoor ik uit het publiek, daar hebben ze cursussen voor !! Na een ferm commando AF en VOlG, loopt DJ strak in de lijn naast mij mee. Wat hebben we haar sterk gemaakt!!  
Vol trots luisteren we naar de beoordeling van dhr. R.Zainal en nemen we de 93 punten in ontvangst!!
Ja, jaaaa, we hebben een totaal van 290 punten gehaald. We kunnen terugkijken op een geweldige dag, 100 punten speuren, 97 appèl, en 93 punten pakwerk.
Eén kwalificatie voor het NK van 2016 !
Nu plannen maken ter voorbereiding op het WK, we hebben het afgelopen jaar een fijn team van mensen leren kennen. Met deze mensen zullen we DJ zo goed mogelijk voor bereiden op het grote WK avontuur in september.
Op onze nieuwe site zullen we hierover berichten!
Www.teamstormvogels.nl
Manon & Sico.