Met 98 punten hebben we een mooie start met speuren op NK 2019!
In de dagen voorafgaand aan het NK werden de weersverwachtingen met meer dan normale belangstelling door ons gevolgd.
Dat het al weken warm tot heet is en de speurvelden droog tot gortdroog zijn, dat is een gegeven, maar hoe de temperaturen tijdens het NK weekend zouden zijn, tja... dat blijft een lastige voorspelling.
Dit weekend bleek het niet nodig om het hitteprotocol te moeten volgen.
Onze speurtijden liggen in het 3de blok rond de klok van 12.30uur.2
We verzamelen ons op de organiserende vereniging van DAVG Arnhem. Het veld en de standjes zijn in opbouw maar het ziet er nu al piekfijn uit, het heeft echt een NK waardige uitstraling!
Na ons officieel te hebben aangemeld ontvang ik mijn rugnummer 10 en zien we de speurpunten van het eerste blok die rond de klok van 9 uur het spits mochten afbijten. De punten zijn wisselend, van zeer laag tot zeer hoog.
Om 12.45 uur maken we een rij van auto's achter de volgauto aan, die ons naar de speurvelden brengt. Op een kwartiertje afstand zien we de rij auto's van andere deelnemers en geïnteresseerde in de berm naast de velden staan, het is duidelijk dat we hier gaan speuren. Ook het 2de blok is klaar met speuren en ook hier blijven de punten divers.
Met mijn speurlijn loop ik naar het officiële meetpunt, en nadat de 10 meter lijn goedgekeurd is ontvang ik opnieuw een gekleurde tiewrap om mijn speurlijn, ..het wordt een bonte verzameling van tiewraps want op ieder groot evenement wordt de gekeurde lijn gemarkeerd. Het doet mij steeds denken aan de medailles die ik vroegen als kind na het lopen van de 'duinenmars' in ontvangst mocht nemen. Deze speurlijn heeft inmiddels met verschillende honden tijdens grote kampioenschappen meegedaan.
Eerst met Itam van de Vroomshoeve met Sico, daarna met Stormvogel's DJ en nu met Aikido vom puren Leben.
Bij de wedstrijdleiding trekken we het spoornummer, in mijn geval bleef het spoor 3 over, want ik was met mijn rugnummer het laatste in dit blok.
Met een korte blik vanaf onze auto bekijk ik de speur-verrichtingen van Willem den Oudste, ons WK maatje van het FMBB WK in Tsjechië begin mei van dit jaar. Zo van veraf ziet het er niet rooskleurig uit voor Willem, ik stop met kijken en ga mij focussen op mijn eigen voorbereidingen.
We hebben na het WK, nu 7 weken geleden, heel specifiek getraind op voor ons 2 aandachtspunten die bij het speuren in Pisek veel punten hadden gekost. In mijn gedachte hoop ik 'gewoon' dat ik mijn trainingen terug ga zien, daar zou ik al heel blij mee zijn.
3
Mijn trainingen liepen lekker, we hebben met veel plezier geoefend. Ter voorbereiding hebben we een paar dagen doorgebracht in Ospel om samen met Carlo Vervoordeldonk te speuren, een echte speurfanaat die zijn credits als spoorleggers dubbel en dwars verdient! Met een goede tip van Carlo zijn we aan de slag gegaan. En net als bij de eerder gekregen tip van Franjo Matekovic , kan ik het heel lang volhouden iets helemaal door en door te trainen. Oefening baart kunst, ieder stukje vergt zeeën van tijd aan training.
En vandaag passen alle puzzelstukjes in elkaar.
Vanaf het aanmelden tot aan het afmelden ben ik trots, wat hebben we veel geleerd samen, wat hebben we hard geoefend , wat hebben we een kilometers gereden,... kortom het heeft ons alledrie, Aikido, Sico en mijzelf, heel veel energie gekost en vooral heel veel energie gegeven. We nemen vol trots de 98 punten in ontvangst.
Aikido ging correct en vol vertrouwen weg vanaf de speurpaal en het eerste voorwerp op het eerste strek werd overtuigend verwezen, een kleine 5 meter voor het tweede voorwerp heeft Aikido wat kleine overtuigingen nodig om zich ervan te verzekeren dat zijn spoor niets te maken heeft met de vertrapte stukken gras naast het spoor.
Het verdere spoor werkt hij zonder bemerkingen in een mooi rustig tempo uit. Ondanks een straffe wind zijn alle hoeken overtuigend, zonder versnelling, zonder verschil in speuren, greppels, karrensporen, verschil in hoogtes, niks brengt hem van de wijs, ....hij brengt mij keurig naar het eind en is nog even fris als aan het begin van het spoor.
Onze eerste dag zit erop, morgen lijkt het weer mee te zitten, niet te warm en droog!
Voor nu een lekkere wandeling in het mooie bosgebied bij ons hotel, een goede nachtrust en morgen gaan we er weer tegenaan!
Met dank aan Ron Baltus voor de snelle levering van de foto's.
1
4
5
6
7
8
9