Nederlands Kampioen voor de 2de keer op rij!

Wanneer ik maandagochtend vroeg, na het NK wedstrijd weekend, bij de deur van de klas sta om mijn leerlingen te begroeten, is het eerste wat gevraagd wordt: " JUF, hoe heeft HOND ( want de naam Aikido is te moeilijk om te onthouden, haha) het gedaan ??! 4
"SUPER" , zeg ik vol trots, "ik heb zelf wat fouten gemaakt, maar Aikido heeft het super gedaan!"
" ZO, dat is ECHT stom Juf! " roepen de kids in koor.
Heerlijk die directe eerlijkheid en ik sta direct weer met beide benen op de grond. Over tot de orde van de dag,... zo ben je Nederlands Kampioen en lijkt even niets belangrijker dan dat en zo eist de realiteit van het werkende leven weer alle aandacht op.
Een week geleden, in het eerste volle weekend van juli'19, vond het Nederlands Kampioenschap Werkhonden Alle Rassen plaats in Arnhem.
Voor ons spannend tot het allerlaatst! Onze sport is een jury sport en er wordt op punten gewonnen. Vanaf de kant worden de oefeningen dikwijls anders beoordeeld dan door de keurmeester, dat betekende voor mij dat de wedstrijd pas gespeeld was tot de laatste deelnemer klaar was.
Rond 11 uur , eerder die ochtend , liep ik met Aikido richting het wedstrijd veld, nog een korte warming up met Aikido en dan worden we verwacht om aan te melden voor afdeling B, het appèl gedeelte. Dit is HET onderdeel wat het moeilijkst is van de 3 onderdelen die ons programma kent. Hier wordt op alle details gelet, hier telt de uitstraling, de snelheid , de techniek, de correctheid kortom de gehele performance wordt beoordeeld. Hier hebben we keihard voor getraind, hier wordt eindeloos over nagedacht door mij en door Bianca, hier wordt in mini stukjes getraind. Hier ligt nog een hele weg voor ons, hier zijn we nog volop in ontwikkeling.
Ik heb rugnummer 10 en door mijn 'even' nummer mag ik als eerste de oefening Af met afleiding uitvoeren, bij het ophalen na 7 lange minuten zie ik Aikido nog fris voor zich uit kijken, dat is hoopgevend!
In het volgwerk zouden we graag zien dat Aikido rechter in positie loopt, vandaag heeft hij zijn best gedaan en toont op zijn beste momenten een mooie rechte positie, maar het lukt hem nog niet dit het gehele programma vol te houden. Het is duidelijk te merken dat hij iedere wedstrijd met meer zekerheid gaat lopen. Zijn oefeningen zijn overtuigend, zijn grondapport toont hij met een goede drive, hij neemt de 1 meter haag met meer dan voldoende sprong hoogte ondanks het slechte gooien van mij en de apporteer oefening over het klimschut voert hij foutloos uit. En dan het vooruit sturen, ... dan denk je dat je alles gehad hebt! ...... Op het commando gaat hij keurig snel en overtuigend van het been om na zo'n 20 meter zelfstandig af te gaan, ...ik sta nog steeds in de houding met arm en hand vooruit en houd mijn adem in,...het enigste wat ik mezelf hoor zeggen "doe niks, blijf zo staan, blijf vooruit kijken" EN JA na een luttele seconde (wat wel 10 secondes lijkt te duren) staat Aikido zelfstandig op en zet in volle vaart zijn rechte lijn in voorwaartse richting voort, op het teken van de keurmeester Cees Jaspers geef ik het commando AF wat hij direct opvolgt.
Van de 10 punten ben ik , door het zelfstandige invullen van Aikido, slechts 1.5 punt kwijt , wat te danken is aan mijn 'handling' .Ik had dit ooit eerder bij iemand op een groot evenement gezien en zolang je als geleider exact doet wat het programma voorschrijft, niets aanpast, geen andere lichaamshouding aanneemt of een extra commando geeft , wordt het als een fout van de hond gezien die zelfstandig herstelt.
Niet alleen Aikdio wordt meer en meer ervaren, ook ik kan tijdens uitzonderlijke situaties aardig vertrouwen op de nodige ervaring.
Met een mooie 95 punten voor ons appèl ontvangen we aan het einde van de dag ook nog de beker voor Beste Appèl. Samen met Arjen van de Weterings hadden we 95 punten gelopen en als Nederlands Kampioen en jongste hond, mochten wij deze beker in ontvangst nemen.
Om 12.30 uur staan we in het 'laantje' klaar voor ons laatste onderdeel het pakwerk.9
Wedstrijdleider Jeroen Vunderink controleert of de schakel ketting correct is en dan mogen we ons aanmelden. We stellen ons op de middenlijn op en met een kort handgebaar en commando start het 'revieren' van de verstekken.
Daar ik vorig jaar op hetzelfde veld een punt verloor voor het rennen tussen de verstekken, maakte ik deze keer bewust de keus om er flink de pas in te zetten, maar wel te blijven lopen.
Helaas is dit een verkeerde keus gebleken,...ik kwam gezien de snelheid van Aikido niet op het juiste moment op de juiste plek aan en hierdoor heeft hij een verstek terug gerevierd en had dus een extra slag nodig om een verstek en een extra commando nodig,.... 3 hele dure punten, die Aikido niet aan te rekenen valt.
Ook hier merk ik dat mijn ervarenheid 'erger' heeft voorkomen. ..koppie erbij houden, en doorschakelen. Iedere oefening staat op zichzelf en Aikido heeft mijn handling, rust en zekerheid nodig om te kunnen presteren. Aangekomen in het verstek laat hij goed zien wat hij geleerd heeft, overtuigend blaffen, direct op commando aan de voet, prima in de hand meevolgend en af voor de vlucht verhindering.
Het 'korte werk' is op een geweldige manier gefotografeerd door Ron Baltus. De expressie van Aikido en pakwerker Jurrien de Jong is hier prachtig te zien.
Na een uitmuntend rugtransport met dito overval en overgang naar de bewaking, neem ik Aikido mee voor de afstand. De snelheid van het afstand stellen maakt het manwerk van Aikido spectaculair maar ook heel blessure gevoelig. Er hoeft maar iets niet goed te gaan in een fractie van een seconde en hij zal een harde klapper maken. Het intrainen heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat we slechts voor 3 minuten afstand oefenen zo'n 1,5 uur in de auto hebben gezeten wordt beloond met een super snelle afstand en stelwerk op pakwerker Edris Fathi.
In mijn spanning geef ik het 'los' commando net even te vroeg wat Aikido terecht negeert. Ook dit zijn 3 dure punten daar ik een 2de commando nodig heb. Na de overval en het drijven reageert Aikido perfect op het commando wat hem in een blaffende bewaking zet, op teken van keurmeester Toon Hop loop ik in om naast Aikido het commando Zit te geven waarmee de blaffende bewaking stopt en hij schakelt voor het zijtransport.
Ons manwerk zit erop, ons NK zit erop.
Vorig jaar werden we Nederlands Kampioen 2018, met een Wildcard en we mochten mee naar het WK in Italië.
Einde van deze middag is de ontlading, WE ZIJN OPNIEUW NEDERLANDS KAMPIOEN !
We gaan opnieuw mee met het Nederlands team naar de WK van de FCI in Oostenrijk.
Wat zijn we trots op Aikido!
Wat ben ik trots op de mensen die ons met zoveel overgave helpen.
We prijzen ons gelukkig met een klein sterk team om ons heen, zonder hen geen hondensport.
Fabian en Jordi thnx voor jullie pakwerk trainingen.
Vereniging Beesd, bedankt voor jullie support en betrokkenheid.
Bianca ,..topper, hoe fijn is het om te 'sparren' met elkaar👊
Sico,..maatje..
Zonder Sico , mijn steun en toeverlaat GEEN hondensport. Ook dit jaar weer eindeloze uren in de auto om ons te begeleiden en te trainen overal waar het maar nodig was.
Akido vom puren Leben, Nederlands Kampioen Werkhonden 2019💪

De prachtige foto's op onze site zijn gemaakt door Marielle Verseveld van Maatwerk Fotografie en Ron Baltus van Kynoweb.

C) 12 juli 2019

 

001

 

002
Thnx Bianca, het blijft een feestje samen te kunnen oefenen👊

 

003
TopTeam Together
🙋🏻🐕🙋🏼‍♂️🥰