Wanneer je vanaf begin januari bezig bent om tijdens de wedstrijden zo optimaal mogelijk te kunnen presteren komt er een moment dat "het wel even genoeg is".
Met onze ziel en zaligheid hebben we het afgelopen jaar getraind, geoefend, fouten gemaakt, hoogtepunten meegemNVBH Kampioenschap 001aakt, dieptepunten gezien, gelachen, gehuild, leuke trainingen gehad, minder leuke trainingen gehad, ...kortom een rollercoaster van belevenissen staan als herinnering in ons geheugen gegrift.
Na ons WK avontuur half september in Oostenrijk, moesten we nog één keer onze energie inzetten om half oktober klaar te zijn voor de Nederlands Kampioenschappen van de NVBH, de Nederlandse Vereniging voor Belgische herders. Zoals we vaak tegen elkaar zeggen:.." op karakter en doorzettingsvermogen", en niets is minder waar dan dat!!
Op karakter en doorzettingsvermogen hebben we onze trainingen opnieuw vormgegeven en gewerkt aan punten waarvan wij vonden dat daar extra aandacht voor nodig was. Als team wisten we mekaar uit te dagen, een boost te geven en waar nodig, net even dat bemoedigende woordje of steuntje in de rug te geven.
We blijven het benoemen, Hondensport is teamsport , een ieder speelt een belangrijke rol op zijn of haar eigen manier. Sico, Bianca, Anneke, Remco, Arjen, Romy, Fips, Anton, Marloes, Jordy, Fabian,...THNX👊
Ik heb steeds met veel plezier de verslagen geschreven en het is leuk om terug te horen dat een heleboel mensen het waarderen op deze manier de sfeer van de evenementen mee te krijgen.
Ik hoop ook in het nieuwe seizoen van onze belevenissen verslag te doen.
Het kampioenschap voor de Belgische herders stond op de agenda in het weekend van 12&13 oktober. De inschrijvingen waren, net als vorig jaar, minimaal.Het gehele deelnemers veld bestond uit 9 geleiders met hun Mechelse herders. NVBH Kampioenschap 001Op zaterdag stond het speuren op het programma en zondag liepen de deelnemers appél en manwerk. Het gehele
Op zaterdag liepen we al vroeg de kantine van De Vlijt binnen waar het kampioenschap in Apeldoorn werd gehouden. Regen, regen en nog eens regen liet de buienradar zien. Onder het genot van een verse kop koffie hoorde we de eerste uitmuntende speurpunten.
100 punten speuren was al 'in the pocket'.
Ik speurde in het 2de blok en om half 11 kwamen we achter de 'volg' auto aan op de speurvelden. Ondanks de regen lagen de velden er goed bij en werd het wel duidelijk dat de meeste honden echt wel onder zwaardere omstandigheden hebben moeten speuren dan vandaag het geval zou zijn.
Ik trok lotnummer 1 en door spoorlegger Carlo Vervoordeldonk werd mij exact de tijd doorgegeven dat ik mijn hond mocht halen. Na een kleine 20 minuten te hebben gewacht liep ik met Aikido achter keurmeester Anja Matekovic en Carlo aan op weg naar ons spoor.
Na een correct aanmelden zette ik Aikido met het commando zoek aan op het voor ons laatste wedstrijd spoor voor dit seizoen. Al snel op het eerste strek werd het eerste voorwerp overtuigend verwezen, na het voorwerp vervolgde Aikido op het commando zoek het spoor, ging correct weg, hoeken optimaal, strekken keurig, voorwerpen netjes, geen fouten, ...met een goed gevoel meldde we ons af en toonde de drie gevonden voorwerpen. Bij de uitleg gaf de keurmeester aan een keurig zoekende hond te hebben gezien, die geen fouten heeft gemaakt maar dat hij zich 'had moeten vastbijten' in het spoor, dit zorgde voor punten aftrek. Met een kleine uitmuntend van 96 punten hadden we het eerste onderdeel op dit NK binnen.
Zondagochtend ging de wekker heel vroeg om op tijd aanwezig te zijn in Apeldoorn. Keurmeester Arie Stam keurde onderdeel B, het appél, wat om 10 uur begon.
Waar we aan gewerkt hebben al de afgelopen maanden zie we zo zoetjes aan terug in Aikido's performance,... we zijn op de goede weg. Heel jammer dat na een snelle vooruitstuur oefening en een directe reactie op het commando Af,..Aikido zich bedenkt en kort opstaat om vervolgens weer Af te gaan. Een in de eerste plaats uitmuntende oefening verviel naar een voldoende wat ons 4 hele dure punten heeft gekost! We houden nog 93 punten over voor ons appél. Een kleine 2 uur later horen we onze muziek-tune van 2unlimited door de boxen over het veld galmen. Het is tijd voor ons manwerk. Voor de meeste toch wel het spectaculairste onderdeel die onze sport kent.
Met mijn hand omhoog in de richting van de keurmeester, geef ik aan dat we 'er klaar voor zijn'. Alles wat mij het afgelopen jaar is gezegd als het om 'handling' gaat, hoor ik door mijn hoofd. "Koppie erbij houden' en there we go......Aikido laat zich perfect om de verstekken sturen, ..vurig blaffend in het verstek, ook als ik achter hem sta blaft Aikido onverstoorbaar door,...en dan op mijn commando Hier Voet maakt Aikido een onverklaarbare draai om het tentverstek om daarna keurig aan de voet te komen. (????? Hoe dan???? spookt door mijn hoofd).NVBH Kampioenschap 001
De rest van het bijtprogramma gaat volgens het boekje, Aikido's vechtlust toont hij vol overgave met de kunst een schakel te kunnen maken tussen vechten en luisteren en zich laten sturen voor de technische appél oefeningen in het manwerk.
Keurmeester Toon Hop moet zijn toelichting zonder microfoon doen, want de techniek laat het even afweten. Dit gaf echter wel een een mooie weergave van zijn bevindingen, ... " Het is de Toon die de muziek maakt" !! Met een geweldige 97 punten voor een spectaculair stukje pakwerk van onze Aikido kunnen wij op het score bord de volgende punten achter onze naam zien staan: 96-93-97 = 286 punten totaal.
Tot op het allerlaatst bleef de spanning in de wedstrijd en met slechts 1 punt verschil winnen we net niet dit NK. Met een mooie 2de plaats staan we op het podium daar Aikido overtuigend het hoogst aantal punten voor het manwerk heeft gehaald.
We hebben ons opnieuw geselecteerd voor het WK van de FMBB, wat in mei 2020 gaat plaatsvinden. Het NL WK team bestaat uit: Wim de Haan, Mijzelf, Ralph Sweebroek, Willem de Oudste en Jack Brandon.
Voor onszelf begint een trainingspauze,... even rust,..gewoon ff lekker free, niks moet. Begin van het nieuwe jaar zullen we met frisse energie ons doelen weer stellen en verder gaan waar we dit weekend gebleven zijn.

Voor nu:
SUPER TROTS,
2keer op rij Nederlands Kampioen Alle rassen,
3 WK's gelopen en geselecteerd voor een 4e WK op rij.
En 2keer op rij een tweede plek op het Nederlands Kampioenschap van de Belgische herders.
Wat een seizoen!!

C) Manon & Sico
Oktober 2019
 
NVBH Kampioenschap 002NVBH Kampioenschap 003NVBH Kampioenschap 004NVBH Kampioenschap 005NVBH Kampioenschap 006
NVBH Kampioenschap 007

NVBH Kampioenschap 008

NVBH Kampioenschap 009

NVBH Kampioenschap 009