Het weekend van 10/11 oktober 2020 staat in het teken van de Nederlands Kampioenschap van de vereniging voor Belgische herders.
Daar we sinds Maart 2020 allemaal met de gevolgen van Corona te maken hebben was de aanloop naar dit NK heel anders was dan voorgaande jaren.Speuren: BlöfHet Wereldkampioenschap van Mei 2020, die in Frankrijk 🇫🇷 gehouden zou worden, werd gecanceld. Het NLTeam dat zich geselecteerd had zag de kans om deel te nemen aan het WK van het FMBB aan zijn/haar neus voorbijgaan.
Met de hoop dat in Mei 2021 de Corona crisis weer onder controle is, wordt er opnieuw ingezet om een NLTeam te hebben voor het WK van de FMBB 2021 wat in Griekenland 🇬🇷 gehouden gaat worden.
De eerste vijf die met tenminste 270 punten zouden eindigen op dit NK, komen in aanmerking voor het WK NLTeam in Mei 2021.
Voor ons was, na een lange periode van trainen zonder wedstrijden, de maand september er weer één met evenementen.
Begin september ging Sico met zijn nog jonge teef Blöf ‘op’ voor het IGP2 examen. Heel voorzichtig in ons achterhoofd hadden we de hoop om in te schrijven voor het NK van oktober. Eerst eens zien hoe ze mentaal ‘haar mannetje zou staan’. Het examen ging voorspoedig, en hoewel Blöf nog jong in haar gedrag is zagen we in potentie de juiste kwaliteiten.
Met Aikido hadden we ons ingeschreven voor de Oldenbroek Bokaal die half september gehouden werd. Ook hier konden we tevreden op terugkijken en met beide honden hebben we ons ingeschreven voor het NK.
Blöf zou meedoen om haar IGP3 examen te halen en met Aikido hoopten we een plek in het NLTeam te behalen door bij de eerste vijf te eindigen.
Op zaterdag zou er gespeurd worden en op de zondag het apèl en manwerk. Iedere deelnemer mocht één trainingsmaatje/coach meebrengen en er zou een live-streaming worden verzorgd voor de geïnteresseerde die noodgedwongen thuis op de bank moesten kijken. Dit NK zou een bizarre ervaring op zichzelf zijn door de Corona crisis 🦠.
Op zaterdag ochtend in alle vroegte rijden we naar Apeldoorn om in heel klein gezelschap ons te verzamelen bij het clubgebouw van WHG De Vlijt, die de organisatie van dit NK op zich hebben willen nemen. Om 08.15 uur rijden we naar de speurvelden een kleine 20 minuten verderop.
Het speuren voor de 14 deelnemers, met allen Mechelse herders, zou worden gekeurd door Berry Kleinhesselink. De velden lagen er mooi bij. Fris groene maaivelden. ‘ een kind kan de was doen’ zou je denken. Concentratie en focus op het spoor bleek bij vele honden echter het grootste struikelblok. Hier zijn verreweg de meeste punten op verspeeld.
Blöf maakte een goede start. Vol overgave met de juiste speurdrift werkte ze op haar eerste wedstrijd de eerste strek goed uit, dat beloofde veel goeds.
De lengte van de strekken gingen haar echter parten spelen. Door haar onervarenheid raakte ze wat in de war.
“ ellenlange strek, zonder een voertje en mijn baas hoor ik ook niet zeggen dat ik het goed doe” ; moet ze hebben gedacht. Speuren: Aikido
Door een kort moment van een blik naar achter, zo van hé baas “Goed toch?” en een uitschudden (stress momentje) verloor ze kostbare punten. Maar hoe dapper heeft ze zich er doorheen gewerkt. “De baas straalde rust en zekerheid uit, dus ‘t zal wel goed zijn wat ik doe” 🐕. Met 84 punten kwam ze het speurveld af. Blöf heeft ons niet teleurgesteld, we weten waar we aan moeten werken.
Met Aikido zaten we in hetzelfde blok. Aikido had zich prima laten zien tijdens de trainingen en de afgelopen wedstrijd. Vol vertrouwen melde we ons aan, en op het ‘Zoek’ commando gaat Aikido energiek van start. Een fractie later is een kleine gedragsverandering te zien maar werkt hij zijn spoor verder uit zonder enig fout.Alle hoeken, voorwerpen en strekken worden zonder bemerking uitgewerkt. Echter de kwalificatie uitmuntend behoudt hij niet. Op de eerste strek wordt tenslotte de uitstraling beoordeeld en Aikido moet zich ‘meer vastbijten in het spoor’. Met 94 punten komen we, als laatste van dit eerste blok, het speurveld af. De 6 andere deelnemers van het volgende blok liggen aan de andere kant van deze velden. Met de auto rijden we die kant op om daar te kijken.
In dit laatste blok worden de felbegeerde uitmuntende beoordelingen wel behaald. Ons hoor je vaak zeggen; “de wedstrijd wordt beslist op de speurvelden”. “ De waarheid van een koe 🐄 “ zo zal blijken.
Op zondagochtend loopt Sico met Blöf in het eerste koppel met lotnummer 2 en Manon met Aikido in het koppel daarna met lotnummer 3.
Keurmeester Anja Matecovic opent deze wedstrijddag.
Voor het eerst dat we elkaar niet kunnen ‘coachen’ zo vlak voor het opkomen. Gelukkig hebben we Anton & Marloes bereid gevonden de ‘honneurs ’ waar te nemen. Als clubgenoot kennen ze ons goed en kunnen net die laatste minuutjes voor de nodige rust zorgen. 🙏
Blöf en Sico laten echt een knap stukje apèl zien en tot aan het vooruitsturen lijkt niets meer in de weg te staan voor een zeer goede beoordeling. We hadden een extra commando ingecalculeerd bij de oefening vooruitsturen met Af op commando, Blöf laat echter zien deze finale oefening nog onvoldoende te beheersen en heeft 3 commando’s nodig. Blöf en Sico houden 88 punten over, wat gezien de grote aftrek door de laatste oefening nog een heel mooi resultaat is.
Direct hierna is Aikido aan de beurt. Na onze laatste wedstrijd op de Oldenbroek bokaal hebben we hard geoefend op de focus vanaf het allereerste moment dat we als duo het veld betreden. En op één hele grote fout na, wat een punten aftrek van - 10 heeft gekost, heeft Aikido naar verwachting gelopen. Zuur dat juist een oefening die niet specifiek een aandachtspunt was, ons zo in de totaal score naar beneden heeft gehaald. Het leert ons weer dat niet alles voorspelbaar is. Met 84 punten verlaten we het veld.
Het spectaculaire onderdeel, het pakwerk moet nog komen.
Voor dit onderdeel is keurmeester Toine Jonkers uitgenodigd en staan Mike Klaver en Edris Fathi in het pak voor respectievelijk het ‘korte’ & ‘lange werk’. Inmiddels zien we vele screenshots voorbij komen op de app van mensen die thuis kijken en ons succes wensen. Op deze manier heeft de livestream zeker wel iets. Daar de streaming gratis is, is de doelgroep van belangstellenden vele malen groter dan bij de betaalde livestreaming tijdens grote evenementen.
Blöf verrast ons in positieve zin! Ze laat echt zien dat ze nog jong en onervaren is, en dat een heleboel kleine dingetjes nog onvoldoende getraind zijn, maar haar inzet en spirit en belastbaarheid stemt ons zeer positief!
Sico en Blöf sluiten dit NK af met het felbegeerde IGP3 diploma en met een punten totaal van 84-88-88=260 zijn we super trots op het behaalde resultaat !
Een kwestie van geduld en gerichte trainingen om ervaring op te doen zullen op termijn haar vaardigheden vergroten. Een nieuwe uitdaging, we hebben er zin in!
Aikido laat zich direct na Blöf ‘s performance goed in sneltreinvaart rondsturen voor het revieren. Ondanks zijn snelheid zou hij het verstek iets directer moeten aannemen. Zijn blaffen en springen blijven indrukwekkend in het verstek. Het springen beneemt hem in de laatste fase van het aanblaffen iets aan lucht waardoor in zijn aanblaffen een lichte hapering op te merken is. Hij laat zich keurig aan de voet roepen uit het verstek. De vluchtverhindering is een mooie oefening. Bij het rugtransport maakt Aikido een grove fout die hem uit een uitmuntende beoordeling haalt. Aikido is te drangvol naar de pakwerker en breekt uit om vervolgens direct weer in de juiste positie te komen door achteruit te lopen, tijdens de ontwikkeling bij het rugtransport. Dure, zure punten🍋 . Zijn reactie op het ‘los’ commando moet ook directer. En halve puntjes bij elkaar opgeteld worden ook hele min punten.
Met een mooie 94 punten sluiten we dit NK af met een totaal van 94-84-94=272 punten.
Aikido ‘s inzet en uitstraling is geweldig, dat zonder meer!
Nu nog de kunst een balans te vinden tussen zelfverzekerd en zelfgereidheid.
Met onze 4de plaats op dit NK hebben we ons opnieuw geselecteerd voor het NLTeam dat naar het WK van de FMBB mag. ( o.v.b)
Ik kom ter afsluiting nog even terug op onze uitspraak; “De wedstrijd word beslist op de speurvelden “.
Ook in de uitslagen van dit NK is dat weer goed te zien.
Gezien de huidige situatie zou het zo maar de laatste wedstrijd van dit seizoen kunnen zijn.
We hopen op ‘betere’ tijden voor alles en iedereen. En wie weet kunnen we met een team afreizen naar Griekenland 🇬🇷.
Eerst maar eens zien dat Corona onder controle is. 🤞

🙏We bedanken iedereen die ons bij onze trainingen geholpen hebben ; Anton, Marloes, Fabian, AV De Verdedigingshond, Bianca, Fips&Romy, Jany, Edris en Mike.

Met trots kijken we terug!
Manon &Sico
Oktober 2020

 Uitslagen

screenshot H&S

 

Overval: Aikido

Bewaking: Aikido

Bewaking: Aikido