Na een heel lange periode zonder wedstrijden was het dan eindelijk zo ver, onze laatste wedstrijd was in oktober tijdens de NVBH kampioenschappen 2020.
Op de 2e zondag van juni mocht deze wedstrijd doorgaan, zij het met scherpe regels waarbij de regel “zonder publiek en alleen toegankelijk voor deelnemers” een heel bijzondere gewaarwording was.Speuren: Blöf
Eigenlijk hadden we vanaf Maart al stil de hoop mee te kunnen doen aan een wedstrijd. Zo hebben we ons ingeschreven voor de Regiowedstrijd, en nadat die gecanceld was hebben we toestemming van de NBG gekregen voor een vervangende regiowedstrijd, helaas ook die werd gecanceld, en daardoor hebben we verder gekeken en vonden een passende wedstrijd in Geleen bij een VDH Kringgroep, ook deze wedstrijd werd geannuleerd.
De datum van het NK kwam steeds dichterbij en Sico had nog een kwalificatie nodig om in te mogen schrijven voor dit NK ‘wat begin juli gepland staat’ . Gelukkig hebben we ons kunnen inschrijven voor de wedstrijd in Tilburg,bij organiserende VDH vereniging Hart van Tilburg. Deze wedstrijd was al snel vol en de reserve deelnemers op de wachtlijst liet zien dat vele hondensporters zaten te springen om mee te mogen doen aan deze wedstrijd. 20 Juni om 24.00uur sluit de inschrijving voor het NK en deze wedstrijd bood de kans op een kwalificatie.
 
Al heel vroeg zaten we in de auto op zondag, de dag van de wedstrijd. Het is al snel 1,5 uur rijden.
We hadden hier echt naar uitgekeken.
Na een lange ‘winterstop’, mede als gevolg van Corona en alle restricties, zijn we sinds Maart weer enthousiast gaan trainen. In de weekenden reden we Kriskras door het land om vreemde velden en andere pakwerkers op te zoeken om onze nog jonge Bløf ervaringen op te laten doen. Het was weer echt een ‘uitje’ na zo’n lange lockdown.
 
Onze wedstrijddag start met het speuren. Ogenschijnlijk lagen de velden er ‘mooi’ bij. Het is nu de tijd van veel te lang gras of net gemaaid/geïnjecteerd gras. Deze velden waren naar zeggen 10 dagen geleden gemaaid.
Ik trek lotnummer van spoor 3 en Sico volgt met spoor 4.
De keurmeester Cor Jansen stelde je op je gemak door zijn vriendelijke houding bij het aanmelden.
Ik zet Aikido aan met het commando ‘zoek’ en alsof hij uitgelaten werd starte hij met hoge neus, net even te vrolijk om geconcentreerd te kunnen speuren. Wat een desillusie heb ik een fractie gedacht, de gehele winterperiode had ik veel met Aikido gespeurd, op een meer praktijkspeuren manier. Ik hoopte dat zijn mindset voor het speuren zou verbeteren met het gevolg dat hij intensiever zou gaan werken. Helaas verkeerd ingeschat, want zijn mindset was dan wel een stuk verbeterd maar dit resulteerde in een zekere nonchalance wat voor een grote punten aftrek zorgde. En ‘meneertje’ vond het ook wat te veel gevraagd om te gaan liggen bij het 2e voorwerp waardoor er nog eens 7 punten werden afgetrokken. Al met al nemen we, niet tevreden ‘maar het is wat het is’ , de 80 punten in ontvangst na een prettige en duidelijke uitleg. Niet eerder had ik zoveel uitleg nodig van de keurmeester bij het speuren tijdens een wedstrijd 😆.
Sico met Bløf starte ‘zo vanaf de zijkant gezien’ intensief en met een goede focus. Echter bij het 1ste voorwerp is te zien dat ze naast het uitgelopen spoor aan het speuren is want ze verwijst het voorwerp dwars op het spoor. Ook na het eerste voorwerp zijn de strekken niet allemaal strak genoeg gespeurd , worden er hoeken overlopen, haalt ze frisse lucht door haar kop op te tillen. Dit speurbeeld hadden we zeker niet verwacht.
Ook hier weer een vraagteken tijdens onze nabespreking,....”hoe dan ??” Wat heeft zij zichzelf dan aangeleerd 🤔.
Sico en Bløf houden 86 van de 100 punten over. We doen duidelijk iets niet goed tijdens de training, that’s for sure. Nu nog uitvogelen hoe het dan wel moet 🧐. Om maar even met management-taal te spreken: we zijn momenteel bewust onbekwaam 🤓.
Bij terugkomst op de vereniging lijkt het uitslagen bord wel een Bingokaart. Zo divers zijn de punten voor het speuren, appèl en manwerk. (Zie foto van de uitslag)
De auto is in de schaduw geparkeerd, het zonnetje is al flink aan het schijnen wat voor een onaangename warmte op het veld zorgt.
We hopen op een beter resultaat voor het appèl en manwerk. We zijn tevreden als we terugzien wat we de afgelopen maanden getraind hebben.
Want hoewel alles voor ons gewoon een sportieve hobby is, steken we heel veel tijd en energie in onze trainingen, rijden we stad en land af om met de voor ons juiste mensen samen te kunnen trainen.
Speuren: Blöf
Het appèl voor Aikido verliep volgens plan, de verbeteringen die we doorgetraind hadden zien we nu terug op het wedstrijdveld. En we zien nog steeds punten ter verbetering! De uitleg en de punten van keurmeester Anja vd Meijden voor het appèl waren goed te volgen en herkenbaar 😊. Met een mooie 94 punten lopen we tevreden en uitgeblust door de warmte het veld af.
Sico loopt met Bløf net na mij, hij start het appèl met Af- met afleiding aan de kant, wat mij de tijd geeft Aikido uit te lopen, te voorzien van een recovery-Shake en hem in de koelte van de aanhanger te leggen.
Bløf is net 4 geworden en loopt haar 2de wedstrijd. Wat deed ze het goed samen met Sico. Ze heeft een vrolijke uitstraling en vormt een mooi plaatje samen met haar baas. De positiviteit straalt er van af en dat is wat we hedendaags terug willen zien in onze sport. De opmerkingen die de keurmeester benoemde na afloop waren herkenbaar en ook hier kunnen we goed mee aan de slag. De grootste puntenvreter was het opstaan uit de Af na het vooruitsturen 😬, en ja.... die hadden we wel aan zien komen☺️. Met een mooie 90 punten is Sico terecht super tevreden, voor dit hondje liggen er nog een boel puntjes die we kunnen verbeteren, kost tijd en ervaring, en daar hebben we alle vertrouwen in.
Ons laatste onderdeel is het spectaculairste onderdeel, het pakwerk.
Aikido laat zich vliegensvlug correct langs de verstekken sturen om vervolgens vurig aan te blaffen in het 6de verstek. Het feit dat pakwerker Nicky Kuipers de mouw rechts draagt zorgt ervoor dat Aikido niet al springend aanblaft maar met 4 pootjes op de grond blijft, iets wat wij hem niet bewust aangeleerd hebben, maar hij blijkbaar ook kan🙃.
Vol overtuiging weet hij de inbeten te zetten en laat een keurig stukje pakwerk zien met Nicky.
Aikido laat zien dat hij goed heeft geleerd te schakelen tussen controle bij de geleider en het inbijten en bewaken van de mouw/ pakwerker. Alle los-commando’s hoort hij vandaag en reageert direct. (Mag soms iets directer, maar that’s all in the game)
Aikido maakt een flinke snelheid op de afstand wat deze oefening tot een blessure gevoelige oefening maakt. Hij wordt goed opgevangen door de pakwerker van het lange werk Robert van Vliet. Alle onderdelen worden netjes en correct afgewerkt, en we ontvangen een mooi compliment van de keurmeester hiervoor. Ruud van Eck, de keurmeester die onderdeel C beoordeeld beloond Aikido’s werk met de uitmuntende beoordeling en 97 punten! We zijn hier super tevreden mee. De vele trainingen hebben zijn vruchten afgeworpen💪.
Bløf was voor ons wel de verassing van de dag met haar manwerk. Hoewel beide honden uit dezelfde kennel komen lijken ze wat fighter spirit betreft helemaal niet op elkaar. Bløf heeft meer tijd en ervaring nodig en een stap voor stap opbouw om uiteindelijk ‘haar mannetje’ te kunnen staan in het pakwerk. En vandaag liet ze zien dat ze grote stappen heeft gemaakt en echt een heel knap stuk manwerk heeft laten zien. Dapper wijfie👌.
Met een welverdiende 94 punten sluiten zij deze wedstrijd af met de beoogde kwalificatie en een puntentotaal van 270 waarmee ze op een 8ste plaats komen.
Aikido weet zijn zus net 1 puntje boven te blijven en eindigt op een 5de plek met een puntentotaal van 271.
Met een tevreden gevoel drinken we nog wat op het bloedhete terras. Een wedstrijd zonder publiek is heel anders, maar wij hebben evengoed genoten mede ook door goede organisatie tijdens de gehele wedstrijd.
Vanavond ✍️ schrijven we ons in voor de Nederlandse Kampioenschappen op 3 juli. En woensdag maken we weer een nieuw trainingsplan voor de komende weken.
Leuk, we hebben er weer zin in!
 
Graag bedanken we iedereen die met ons getraind heeft op weg naar deze wedstrijd toe,...... het was een hele lange aanloop 😅.
c) Manon Dillenius
& Sico Goedhart
Teamstormvogels.nl
Juni 2021
 
 
Met vriendelijke groet,
Manon Dillenius 
 
 
Overval: Aikido
 screenshot H&S
 
 
Overval: Aikido
 
Overval: Aikido