Hét evenement van het jaar; het NK ‘Alle Rassen’ 2021.

 
Het eerste weekend in Juli stond al sinds vorig jaar in de agenda🗓 nadat het Nederlands Kampioenschap in 2020 was gecanceld vanwege COVID-19.
Én het bleef spannend tot aan de laatste weken voor het weekend van 3 Juli !
In de voorlaatste week kreeg, de Commissie Werkhonden van de Raadvbeheer, het evenement terug; omdat de vereniging die de organisatie voor het NK in handen had, het evenement niet kon organiseren door de steeds verder vorderende versoepelingen. 😕Het ene moment staat het evenement onder druk vanwege de beperkingen en het andere moment staat het evenement onder druk vanwege de versoepelingen. Het blijft een raar jaar dankzij Corona.
 Speuren: Blöf
Met vereende krachten heeft de kringgroep Slingeland in samenwerking met kringgroep Oldebroek en kringgroep Rijswijk de organisatie van dit grootste hondensport evenement van het jaar, op zich genomen.🙏
Dankzij vele vrijwilligers die de hondensport een warm hart toedragen is dit evenement in alle opzichten een groot succes gebleken.
Ondanks de heel korte tijd die ze hadden, voor de organisatie en alle richtlijnen, wist de vereniging er een geweldig evenement van te maken met alle ingrediënten die een Nederlands Kampioenschap allure geeft.
Er stond er een stand van  apport.nl en een stand met kleding van ArrackOutdoor. Yes, we konden eindelijk weer spulletjes kopen,….want we zien altijd wel weer iets wat we nog niet hebben😜.
De organisatie was goed herkenbaar door de clubkleding die ze droegen. De betrokkenheid was groot en iedereen probeerde de deelnemers zo goed
mogelijk te informeren en te begeleiden. En…. er mochten 200 toeschouwers komen kijken om te supporten. Het was echt weer een prettig weerzien van de vele bekenden!
 
Sico en ik hadden ons beide weten te kwalificeren (zie eerdere verslagen op onze website). In het tijdschema was te zien dat Sico in het eerste blok op het veld met apèl en manwerk zou beginnen en onder die tijd werd ik verwacht op de speurvelden.
Even een logistieke puzzel 🧩, de aanhanger met Bløf zou op het evenemententerrein blijven staan zodat ik met Aikido met de auto naar het speurveld kon. We konden mekaar niet in actie zien maar dat is inherent aan het feit dat je gezamenlijk geselecteerd bent voor een wedstrijd. Gelukkig hebben we goede kennissen bereid gevonden te filmen 📹zodat we toch, hetzij met een kleine vertraging, elkaars verrichtingen konden bekijken. Dankjewel Marloes en Katheline 🙏.
 Speuren: Blöf
Sico mocht de spits afbijten met zijn apél onder het keurend oog van Berry Kleinhesselink. Door het uitvallen van één van de deelnemers liepen zij in een blok met drie, wat inhield dat Sico moest starten met Afleggen aan de kant, daarna het veld weer af moest om vervolgens weer na 7 minuten terug te moeten komen om zijn oefeningen te tonen. Dit is geen ideale situatie, maar goed we konden ons er niet druk om maken, want Sico hoorde dit pas tijdens het aanmelden op het veld. ‘Ieder nadeel heeft zo zijn voordeel🙃.
Bløf en Sico hebben laten zien hoe vrolijk een hond in zijn werk kan staan en hoe correct een hond voorgebracht kan worden, dit werd specifiek in de uitleg benoemt door Berry, wat een heel mooi compliment is! We wisten bij aanvang dat het gehele programma nog niet doorgetraind was, maar konden goed terug zien wat we getraind hadden 💪.
Bløf is nog jong en heeft weinig ervaring, echter in potentie zijn haar kwaliteiten aanwezig om een mooie en vrolijke presentatie te kunnen geven van het IGP-programma en dito punten te kunnen lopen.
Vandaag had ze wat te veel foutjes, en heeft 85 van de te behalen 100 punten gekregen. Al die kleine foutjes zijn vele punten aftrek maar allemaal trainbaar en we gaan de uitdaging de komende maanden aan om dit veel beter te krijgen.👌
 
Ondertussen was ik met Aikido op de speurvelden waar het heet was en we werden verrast door het hele hoge gras 🌾.De tijd van het jaar maakt dat de speurvelden of heel kort en geel van de verdroging zijn, of zoals nu ; eigenlijk veel te lang.
Na onze slechte speur resultaten van de wedstrijd in juni hebben Sico en ik alles door en door geanalyseerd en hebben onze trainingsmethode rigoureus veranderd. Natuurlijk met de wetenschap van het risico dat we veel te kort tijd hadden om verbetering te mogen verwachten, maar niet geschoten is altijd mis.
 
Blijkbaar waren de trainingen voor Aikido helder en wist hij vol overtuiging zijn speurwerk te laten zien en na een heldere uitleg van keurmeester Toon Hop namen we meer dan trots/blij/opgelucht 99 van de te behalen 100 punten in ontvangst ! Op twee momenten bracht Aikido zijn neus na de hoek wat omhoog om ‘zuurstof’ te pakken, iets wat uiteraard voor aftrek zorgt, maar dit is Aikido in geen geval aan te rekenen.
En hoe gaaf was het dat verder op de dag onze Bløf OOK 99 punten wist te speuren!!!
Blij met onze resultaten op speurgebied maar vooral blij dat we een methodiek gevonden hebben die hen goed past waar we de komende maanden weer mee verder kunnen.
 
In het manwerk wist Bløf ons ook aangenaam te verassen, daar waar ze qua drive in de schaduw van Aikido staat kan ze met haar droge vaste beet haar ‘mannetje’ staan. Tijdens het revieren bedacht madammeke om na het 3de verstek de andere 2 verstekken te laten voor wat het was en rechtstreeks en vol overtuiging het aanblaf-verstek aan te nemen. Dit heeft Sico & Bløf veel punten gekost. Een gevalletje; doet ze anders nooit😬.
Haar staande aanblaffen was sterk, ze liet zich keurig ‘aan de voet’ roepen. Stond onder correct apèl tijdens het manwerk en haar overval uit rugtransport kreeg een uitmuntende beoordeling. De intensieve trainingen voorafgaand aan dit evenement hebben Bløf zeker geholpen om ervaring op te doen waardoor haar zelfvertrouwen toeneemt. Met een goede kwalificatie van 87 punten sluit Bløf haar eerste NK werkhonden af met 99-85-87=271 punten wat in de eindklassering een 6de plek waard was! Met deze eindklassering had Sico reserve deelnemer geweest in het NL.WKTeam, maar helaas is door de Corona dit WK van September gecanceld 🙁.
 Speuren: Blöf
Om 13.15 uur zou ik met mijn apèl moeten aanvangen.
Het was inmiddels flink warm geworden, we liepen onze warming-up op de parkeerplaats. Ons apèl vraagt heel veel voorbereiding en ook een goede mindset van Aikido, beide geen makkelijke klus.
Keurig volgens tijdschema melden we ons aan bij de keurmeester Berry. Ik mag als eerste starten met het volg programma, en Aikido zet zijn beste beentje voor. Alles wat we sinds het WK in 2019 opgepakt hebben om te ‘her’trainen lijkt dan nu eindelijk resultaat te geven. Terwijl ik loop tel ik mijn passen, denk vooruit, zet mijn wendingen in zoals we eindeloos geoefend hebben🤪, spreek mijn hulpzinnetjes uit in mijn hoofd en beloon Aikido op de geoorloofde momenten kort waardoor hij meekrijgt dat ik mega blij met hem ben💪. Als in een ‘flow’ lopen we de onderdelen van het programma door en voor ik het weet sta ik gereed voor de laatste oefening van dit onderdeel het vooruitsturen. 😅Ook dit onderdeel gaat als gepland, rest ons nog de oefening Af met afleiding. In de warmte van de zon sta ik uit te blazen in de schaduw van het verstek, ik maak oogcontact met Sico aan de overkant van het veld. Hij is net terug van het speuren en ik weet op dat moment nog niet wat ze gespeurd hebben.
En dan eindelijk na 7 ‘lange minuten’ krijg ik het teken mijn Aikido op te halen en loop met een nog fris ogende hond naar de keurmeester om mij af te melden. Uit de beoordeling hoor ik dat Berry onze presentatie van het B-gedeelte positief beoordeeld, we ontvangen een uitmuntende beoordeling voor het volgen! Wat ben ik daar trots op! Bij deze keurmeester en na zo 2jaar intensieve trainingen is het dan eigenlijk gelukt💪.
Ik hoor nog enkele verbeter puntjes, gelukkig maar, dan kunnen we weer lekker verder ‘bouwen’. Maar met een eind beoordeling van 93 punten op een NK, gekeurd door een keurmeester die met een WK-oog kan keuren, daar ben ik heel blij mee en trots op.
De 🍒 op de 🎂.
 
Het einde van dag naderde, Aikido was als eerste van het laatste blok manwerk van de dag aan de beurt.
Hij liet zich geroutineerd als hij is, keurig in contact met mij de 5 verstekken langs sturen om vervolgens in een vurige en springende blaffende bewaking over te gaan voor de pakwerker. Aikido liet mooie schakel momenten zien door mijn commando’s perfect op te volgen en uit te voeren.
Een inschattingsfout van mijn kant zorgde voor flink puntenverlies, ik gaf de pakwerker aan ‘naast de hond voor zij-transport te komen staan, waarbij de keurmeester Toine Jonkers aangaf dat dit niet volgens de reglementen is en hierop moest ik alsnog rond de pakwerker volgen, al met al heel jammer want dit heeft ‘dure’ punten gekost.
Aikido’s rugtransport was uitmuntend alsmede zijn afstand stellen waarbij hij volle vaste beten toonde met een vechtersmentaliteit als een straatschoffie. De opmerkingen van de keurmeester waren helder en we namen als laatste onderdeel van de dag onze 93 punten in ontvangst.
 
Met een puntentotaal van 99-93-93= 285 leek het ernaar uit te zien dat voor een 3de keer op rij ons opnieuw Nederlands Kampioen Werkhonden mogen noemen.
De wedstrijd is pas gestreden als de laatste de punten ontvangen heeft en JAHOOR aan het einde van de middag was het duidelijk: We hadden gewonnen, met een flinke voorsprong in de punten van nummer 2.
Wauw opnieuw Nederlands Kampioen, hier hebben we keihard voor getraind, hebben we weer vele kilometers gereden om met de juiste mensen te kunnen werken.
Het was een weg met veel ‘vallen en gewoon weer opstaan’. Vele uren van trainen, schaven, denken, creativiteit en vooral doorzettingsvermogen, hebben ons gebracht tot wat we nu kunnen laten zien.
Zoals al vaker gezegd, Hondensport is TeamSport.
We willen graag iedereen bedanken die zijn of haar steentje bijgedragen heeft. Onze homebase AV. de Verdedigingshond in Beesd waar we met een gezellig team lekker relaxt kunnen trainen 💪.
En in het bijzonder wil ik enkele namen noemen; mijn vriendin en obedience coach Bianca met wie ik vele uren denk en trainingswerk heb doorgebracht. Jany die met zijn eigenwijze aanpak een ware aanvulling is geweest, Fabian die vele uren op de club tijd heeft gestoken in allebei onze honden, Fips die ondanks de vele kilometers dat wij uit elkaar wonen toch iedere keer weer een mogelijkheid vind om in een training net dat stukje extra naar boven weet te brengen in onze honden.
En boven alles, wat een luxe dat Sico & ik samen trainen en dat wij van geluk mogen spreken dat we mekaar kunnen begeleiden, scherp houden, uitdagen en het beste in elkaar naar boven weten te halen.
Bedankt iedereen,
Voor nu een fijne zomer,
 
C) Juli 2021
Manon Dillenius & Sico Goedhart
 
Overval: Aikido
 
Overval: Aikido

Krant: Voorpagina nieuws 8 Juli 21

 

Overval: Aikido 
Overval: Aikido
 
Overval: Aikido
 
Overval: Aikido
 
Overval: Aikido
 
Overval: Aikido
Screenshot H&S