Ook al woon ik niet in Brabant of Limburg door mijn lidmaatschap in deze regio is dit wel de plek voor mij om mee te doen aan de Regio wedstrijd van de NBG.

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur vooruit, de zomertijd brengt ons in de avonduren langer licht, een heerlijk vooruitzicht. Voor deze zondag betekende dat echter een uurtje minder nachtrust.Regiowedstrijd 31 maart 2019
Twee weekenden voor de wedstrijd hebben we gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in te trainen. Het veld; wat vol bomen staat, is ons niet vreemd daar we vorig jaar op hetzelfde veld onze eerste wedstrijd met Aikido hebben gedaan. Maar het is toch weer even wennen, al die bomen die als het ware in de weg staan om te revieren.
Na de winterstop is deze wedstrijd voor ons een mooi moment om te kijken ‘hoe we uit de wintertrainingen zijn gekomen”. We hebben hard gewerkt aan heel specifieke vaardigheden, het zou leuk zijn als we de resultaten daarvan terug gaan zien tijdens de wedstrijd.
Aikido is nu ruim 3jaar en we zien zijn ‘mindset’ groeien. We zien hem graag temperamentvol en blaken van het zelfvertrouwen en doen er alles aan om hem dat tijdens de trainingen mee te geven.

 

De speurvelden liggen er mooi bij. Aikido liep vrolijk mee op weg naar het aanmelden voor het speuren. Na het aanmelden bij keurmeester Joep Selders, mochten we als eerste van dit blok van start. Rustig startte Aikido correct na het commando, met een mooie staart erop ging hij overtuigend van start. Al op het eerste strek werd het eerste netjes voorwerp verwezen, ..kijk dat geeft ‘de burger’ moed.Regiowedstrijd 31 maart 2019
Na het voorwerp vertrekt Aikido weer met overtuiging en in een mooi tempo werkt hij de strek verder uit, een wirwar van karrensporen doorkruizen ons pad, hier weet Aikido zich keurig doorheen te werken. De hoeken worden correct genomen, tempo blijft netjes hetzelfde en ook de volgende voorwerpen weet Aikido op dezelfde manier te verwijzen. Bij het afmelden geef ik mijn 3 gevonden voorwerpen af en hoor in het korte commentaar dat er een klein verschil was te bemerken bij de eerste 2 meter bij de aanzet ten opzichte van de rest van het spoor qua intensiviteit en hebben we vol trots de 99 punten in ontvangst genomen.
De aandachtspunten waar we de gehele winter op getraind hadden heb ik voor een groot deel terug kunnen zien in een positief resultaat, en gelukkig blijft er altijd wat over om verder uit te bouwen in onze trainingen, … dus we hebben weer nieuwe trainingsdoelen kunnen formuleren.

 

Terug op de vereniging van Midden Brabant is het een gezellige drukte. De eerste groep is gestart met het blok apél. Het weer zit ons mee, een mager zonnetje en een briesje. Een voorzichtig voorjaar, maar in ieder geval droog!!vlucht
Rond 15 uur loop ik met Aikido het veld op om samen met Ralph Sweebroek ons aan te melden voor mijn apél. Ik heb nummer 11, waardoor ik als eerst mag lopen. Het volgen gaat goed voor mijn gevoel, hoewel ik later zelf wel terug zie op de video dat hij iets minder enthousiast mag ‘drukken’ tegen mijn bovenbeen op sommige stukken. De Zit oefening zie ik pas als ik mij omdraai, zijn oortjes staan er mooi op als ik hem aankijk, mooi! Die oefening is in het nieuwe programma nog maar 5 punten waard, een verschil met het ‘oude’ IPO, waar deze oefening ons 10 punten kon geven.

De ontwikkeling naar de Af en de Af oefening zelf gingen correct, hoewel hier de opmerking werd gegeven dat hij iets ‘opener’ mocht kijken na de oefening. De Sta-oefening heeft ons een verassing gebracht. Op het commando volg start ik mijn rechte lijn vooruit en geef na 10-12 pas mijn commando voor de Sta. Zoals ik gewend ben loop gewoon door en merk pas op de laatste meter dat er ‘iets’ aan mijn been kleeft,….aha dat is Aikido die blijkbaar het commando Sta niet heeft meegekregen en keurig is blijven volgen waardoor we gezamenlijk aankomen op het einde van de strek. Tja en dan gaat het heel hard, minus 10 punten!Regiowedstrijd 31 maart 2019

Op dat moment moet ik heel snel doorschakelen, die punten zijn we toch al kwijt en mijn spirit houdt Aikido altijd vlijmscherp in de gaten, dus positief blijven en door! Zo staan we er gelukkig zowieso wel in en we gaan door met het grond apport. Ik zie een kleine twijfel bij het binnenkomen en de keurmeester ziet dat ook, haha!
Bij de 1 meter haag zagen we in de groep voor ons vele honden bij de heen-sprong de haag aantikken, als voorzorg zijn we dan ook een ½ meter verder van de 1 meter sprong gaan staan. Helaas heeft dit niet mogen baten en wordt bij de heen-sprong de haag geraakt! Dure punten!

Het apporteren over de klimschutting wordt keurig uitgewerkt.

Als slot is het de uitdaging om Aikido door de bomenrij in een rechte lijn vooruit te sturen. In ontwikkeling komt hij keurig mee gaat pijlsnel op commando weg en houdt ook een kaarsrechte lijn aan, op het commando Af zou hij een fractie sneller moet reageren.

Het programma wordt verder netjes afgerond met de Af met afleiding oefening tijdens het apél van Ralph met zijn Nero.

Het commentaar van Rick Zainal is helder, ik ben veel punten kwijt, en houd er 83 over. “Beetje jammer”. Thuis bekijk ik de video die Sico heeft gemaakt en zie gelukkig hoe we dit een volgend keer anders kunnen doen.

 Regiowedstrijd 31 maart 2019

Na een klein uurtje is het tijd voor het Pakwerk. De afgelopen weken hebben we door een flinke blessure van Sico heel wat kilometers moeten rijden om samen met andere pakwerkers te kunnen werken.

We prijzen ons gelukkig met de inspanningen van Jordy en Fabian en de gastvrijheid van Beesd. Zo hebben we Aikido goed kunnen voorbereiden en uit kunnen bouwen wat we samen met onze Duitse vrienden Fips en Romy hebben ingezet!
Het revieren op een veld vol met bomen blijft een uitdaging, maar pakte goed uit. Het aanblaffen klinkt overtuigend als ik netjes sta te wachten op het teken van de keurmeester om te komen inlopen. Overtuigend doorblaffen bij het inlopen en een mooie schakeling te zien op het commando Hier-Voet.grondapport
Aikido verhindert de vlucht zoals we gehoopt hadden. Op het commando Los komt hij optimaal van de mouw om direct over te gaan in een gespannen bewaking gevolgd door een overtuigend inbijten tijdens de overval. Aikido blijft dominant springend doorblaffen als ik naast hem kom staan om het commando te geven voor de Zit om vervolgens het rugtransport te starten. Veel korter dan we gewend zijn wordt de overval uit rugtransport ingezet en Aikido werkt voor overtuiging in deze oefening uitmuntend verder.
De afstand van onze kleine snelheidsduivel is spectaculair en hierdoor zeker niet zonder risico’s. Op het commando Stellen accelereert Aikido binnen no-time om ferm in te bijten. Keurig wordt hij opgevangen door Sylvester wat een spectaculair sluitstuk geeft. Met een dominant zijtransport sluiten we voor vandaag het IGP programma af.

TROTS horen we het commentaar van de keurmeester Cees Jaspers en zijn super blij met de 97 punten voor het bijten.
We hebben voor deze dag de hoogste punten bijten behaald wat ons een mooi beeldje als herinnering oplevert.
We kunnen terug kijken op een goede generale als eerste wedstrijd in dit seizoen en een mooie oploop naar het WK in Tsjechië over een week of 6.
Nieuwe doelen zullen we bespreken met elkaar, waar gaan we nog aan werken, wat willen we anders en is dat realistisch en haalbaar.

Kortom Hondensport is Denksport en Teamsport.

Dank jullie wel Jordy en Fabian en Beesd!!!

We gaan ons richten op het WK en hopen weer op vele mooie trainingsuren met elkaar.

 

Op de weg naar huis denk ik aan het ‘kringgesprek’ morgen in de klas; Steevast bespreken we met de kinderen “Wat was vandaag jouw beste fout”. Nou in ons geval was dat de Sta-oefening, ….ik heb een mooi verhaal te vertellen in de klas.

Manon & Sico

Regiowedstrijd 31 maart 2019Regiowedstrijd 31 maart 2019