We beginnen pas,……

 
In de dagen voorafgaand aan het NK Werkhonden, waren er hoge zomerse temperaturen, het was zelfs zo warm dat er sprake zou kunnen zijn van een “aangepast tijdschema”.
De weersvoorspellingen bleven echter onder de 30graden waardoor het niet nodig bleek om het tijdschema te wijzigen.
 nk2
Wanneer een enkele seconde een uur lijkt,…..
Voor ons betekende dit dat wij rond half 12 zouden moet speuren.
De auto met aanhanger hebben wij zo koel mogelijk weten te houden door gebruik te maken van de “silver zonwering doeken”. Om te voorkomen dat Aikido onnodig verhit zou raken van alle mensen die langs zijn kar liepen, ben ik in de schaduw bij de aanhanger gebleven en heb zo vanaf een grote afstand enkele andere deelnemers kunnen zien speuren.
Op het teken van de wedstrijdleiding startte ik mijn wandeling over de gortdroge velden richting mijn aanzetpunt.
Aikido leek even afgeleid door de man die zich met een grote lens in het gras bevond, gelukkig merkte Ron Baltus, de fotograaf, dit zelf ook op en heeft hierop sportief gereageerd door rustig een andere positie in te nemen op het veld.
Eenmaal aangekomen op de aangewezen plek heb ik Aikido afgelegd en hebben we rustig gewacht en gekeken naar mijn voorganger. Het was warm, de ondergrond droog en veel pluisjes in de lucht. Niet reageren op het proesten en niezen van Aikido bleek een aanslag op mijn systeem.
Sico en ik zeggen dikwijls tegen mekaar; “ op een wedstrijd kun je niet anders dan erachter, ernaast en meelopen.”
De trainingen zijn ervoor om iets te oefenen, in te grijpen of aan te leren. Nu moest het gaan gebeuren, nu kon Aikido laten zien of hij iets geleerd had en onder deze weersomstandigheden in staat bleek om netjes “rond te komen.
Na het formele aanmelden heb ik Aikido naast de speurpaal laten zitten zoals we gewend zijn. Op het zoek commando vertrekt hij netjes,…. en dan, na 7 meter stokt zijn beweging voor één seconde, die seconde leek echter 10 minuten te duren, het enigste wat ik kon doen, deed ik; vol vertrouwen uitstralen dat hij het echt wel kon, kom op mouse, je kunt het! En ja, hij herstelde en pakte het spoor correct op om in een mooi rustig tempo het ‘verassingsspoor’ verder uit te werken.
De sporen die ik had kunnen zien hadden allen een voorwerp op het eerste strek, daar dacht ik dan ook aan toen ik Aikido zijn eerste hoek zag nemen. Voor mij geen voorwerp op het eerste strek, wat natuurlijk pas bleek bij het verwijzen van het eerste voorwerp op de tweede strek.
Vertrouw op je hond en er achteraan lopen, als een mantra helpt mij dit tijdens het uitwerken van het spoor.
In een gelijkmatig rustig tempo werkt Aikido de verschillende grond omstandigheden uit. Hoog gras, kort gras, droge stukken met stenen, omgewoelde stukken, lange sprieten en zelfs een sprinkhaan die hem op z’n snuit sprong. Heel even was de angst dat hij een voorwerp had overlopen, tot ik de sprinkhaan zag zitten op het spoor.
Het was een avontuur, mijn speurtocht, maar voor Aikido bleek het ‘gesneden koek’.
Overtuigend kwamen we bij het laatste voorwerp aan en fris eindigt Aikido op mijn commando in de basispositie om ons af te melden.
De keurmeester Jos Beck geeft een complimenteuze toelichting en beloond Aikido’s werk met 99 punten! Yes, in the pocket!
 19bef53d 1886 4389 b227 453b06ae3606
 
Goed voorbeeld, doet goed ‘volgen’ ,….
Onder startnummer 13 mogen wij ons exact volgens het tijdschema aanmelden om 11.50 uur bij keurmeester Hans Hengelmans.
Ik mag als eerste lopen, en terwijl de andere geleider zijn hond wegvolgt voor de Af oefening sta ik in de basispositie te wachten. Aikido wordt wat ongedurig en begint mij frequent aan te duwen, … met zijn snuit, “ kom op baas, we kunnen beginnen!!”
Energiek starten we ons volgwerk, wending, tempo wisselingen, haak, wending, stilstaan, hoek, diagonaal, groep, alles gaat vlot soepel.
Alle oefeningen gaan zoals we geoefend hebben en iedere keer dat ik mij omdraai ben ik blij met de uitstraling die ik zie, een goede focus met een energieke blik.
Bij het grondapport zie ik een kleine vertraging in het voorkomen, is het de warmte?
De sprongen laten echter weer de bekende drive en energie tot het eind zien.
Dat is mooi, want de vooruit oefening moet voor een goede afsluiting zorgen.
Correct reagerend op de commando’s voert Aikido ook deze oefening mooi uit. Op een actie foto die ik later terug zie, zie je wat een spieren onze kleine mouse heeft opgebouwd de laatste maanden door onze specifieke trainingen.
Op weg naar het ophalen van de Af met afleiding oefening hoor ik mooie complimenten vanaf de kant. Blijkbaar weten deze positieve klanken wel mijn brein te bereiken, want voor 99% krijg ik niets mee van de omgeving als ik met mijn hond een wedstrijd loop of train. Mijn aangeleerde focus vertalen een heleboel mensen naar sacherijnig of boos, voor mij is het echter de enigste manier om mij geheel te kunnen richten op mijn hond en het programma.
In mijn hoofd zit een plaatje, zo wil ik dat het er uit gaat zien, dat plaatje komt voort uit mijn inspiratiebron. Goed voorbeeld, doet goed ‘volgen’:… (thnx Romy Gerlach-Meyer).
De keurmeester geeft een korte toelichting op alle oefeningen en ik hoor vaak de beoordeling uitmuntend terug. En met 99 punten!! Verlaten we trots het veld, hoe cool is dat, een jonge hond, zijn tweede wedstrijd, een wildcard en dan zo top mee werken, echt beretrots staan we met Aikido bij het badje waarin hij zijn poten afkoelt.
 
Als een jonge hond, ….
Het aanmelden voor het pakwerk gaat op teken van de wedstrijdleider. De intentie waarop deze JA wordt geroepen, zet Aikido direct in de alarmfase.
Iet wat geprikkeld volgt Aikido dwingend aan mijn been mee over het veld. Met een rustig tempo probeer ik wat rust over te brengen, hij moet zijn koppie erbij houden!
Het revieren over het brede veld bleek voor mij een mega beproeving. De week ervoor heb ik zonder hond ‘eindeloos’ de ‘lijnen’ gelopen en getracht zonder wisselend tempo op de juiste plekken te komen om de hond naar een verstek te sturen.
De keus om in wisselend tempo over de middenlijn te lopen en waar nodig te versnellen hebben we bewust gemaakt en ingecalculeerd dat dit ‘wat’ aan punten zou kosten.
Perfect nam Aikido de verstekken en kwam driftig het aanblaf verstek in, alwaar hij een lichte tik tegen de mouw gaf, bleek uit het commentaar van de keurmeester Toine Jonkers.
Het inlopen en achter de hond bij het verstek wachten ging goed, tot het moment dat de keurmeester zijn hand met schrijfmap omhoog stak als teken dat ik Aikido aan de voet moest roepen.
Aikido reageerde op het teken en in mijn commando kwam hij aan de voet, iets wat vanzelfsprekend punten kost!
Het volgen naar de vluchtplek en het verhinderen van de vlucht gaat zoals getraind, het loscommando wordt correct uitgevoerd en de overval op de hond is mooi om te zien. Na de overval hadden wij gehoopt dat zijn bewaking giftig blaffend zou zijn, hier blijkt Aikido nog wat te oefenen hebben. Het rugtransport werd ingezet en hier gaf ik de keurmeester een aanleiding om mijn gemaakt haak inwerking te noemen. De overval uit rugtransport wordt goed door Aikido ingezet.
De bewaking na het loscommando laat nogmaals zien dat Aikido een jonge hond is en nog geen ervaring heeft met ‘vreemde’ pakwerkers. Ervaring en routine heeft die nodig, en dat kost tijd, dat proces kunnen we niet versnellen, maar wel netjes begeleiden!
De afstand is spectaculair, Aikido stelt hard, die ervaring hebben we inmiddels.
Het zijtransport is ‘under construction’ , daar hebben wij zo ons idee over en die training kost tijd. Dat we hier een bemerking over kregen is ook goed te plaatsen.
Al met al een helder commentaar, we waren klaar, ik was al super blij met mijn revieren, het punten totaal van 92 drong dan ook niet direct tot mij door.
 
Wat een avontuur, we hebben meegedaan met een Wildcard, het was onze tweede wedstrijd!
We hebben 99 /99/ 92 =290 van de 300 punten gelopen!

We beginnen pas,……
En nu al Nederlands Kampioen Alle Rassen geworden op het NK 2018
 
 nk1
Ons avontuur gaat verder, doordat we een eerste plaats hebben behaald zijn we gevraagd om mee te gaan naar de Wereld Kampioenschappen Alle Rassen in Italië.
We hebben onze twijfels besproken met een aantal mensen die er voor ons toe doen.
Aikido is nog jong, … maar aan de andere kant hoe cool is het dat hij juist op deze jonge leeftijd al zo z’n mannetje staat!
We gaan mee!,,,
Om ervaring op te doen,
Om routines in te bouwen,..
Omdat het leven onvoorspelbaar is en wij leven in het nu!
We gaan genieten van onze voorbereidingen met de mensen die ons team versterken!
Op onze website zullen we weer leuke verslagen plaatsen.
 
Manon & Sico
Juli 2018
 
81afdfc1 32ae 4136 829f 2f9579b2fe69
 
RB01
 
 
RB02
 
 47A1213
 
 47A1234
 
 47A1243