Wat een ‘jaar’ !!!!

In Februari dit jaar heeft Aikido zijn IPO 2 examen op een wedstrijd gehaald. In Maart zijn IPO 3 examen en in Mei heeft hij zijn eerste wedstrijd gelopen en gewonnen. Begin Juli staan we op het Nederlands Kampioenschap Alle Rassen van de Commissie Werkhonden, waar we nummer 1 worden. Begin September reizen we af naar Lignano Italië om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen van de FCI. Op dit WK heeft Aikido opnieuw laten zien dat hij het talent heeft om goed mee te kunnen komen.
En dit laatste weekend van September, eigenlijk net terug uit Italië, staan we wederom op een wedstrijdveld. Het Nederlands Kampioenschap voor de Belgische herders is een verplichte wedstrijd voor diegene die de ambitie hebben om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen van de Belgische herders oftewel de FMBB die in Mei het WK organiseert.
Onze voorbereidingen voor deze wedstrijd verschillen van onze andere wedstrijden,….
De tijd tussen de wedstrijden is ‘domweg’ te kort om verbeteringen / veranderingen aan te brengen in onze trainingen. We hebben genoeg aandachtspunten die we graag willen door-trainen en daar stappen we zeker op in de komende maanden.WhatsApp Image 2018 09 30 at 19.49.541
De afgelopen dagen, na onze thuiskomst van het WK, hebben we vooral rustig doorgebracht.
Heerlijke wandelingen in het bos gemaakt en wat routine trainingen op eigen veld. Meer kunnen we er voor dit moment niet van maken!
 
Ons lotnummer is 1. Dat wil zeggen dat ik al vroeg mag speuren en als allereerste mag lopen. Het is een karig deelnemersveld, wat voor onze uitvoering verder geen verschil zal maken maar voor de organisatie en het publiek een stuk minder leuk is.
Aikido lijkt fit en geniet van het ‘thuis zijn’ waar hij zijn plek op de bank voor geen goud wil ruilen voor een plek in zijn autokooi waar hij tijdens het WK in verbleef.
Voor ons is het nog even zoeken hoe we hem in een wedstrijd seizoen fysiek fit kunnen houden en qua conditie optimaal kunnen laten presteren. De tijd zal het leren, we hebben de nodige uitdagingen overwonnen en zijn er nog lang niet.
Inspirerende one liner houdt ons scherp:
Dromen, Durven, Doen
 
Bij het speuren trek ik wederom nummer 1. Het gras ziet er mooi uit en de ochtend dauw laat de sporen goed zien. Echter ook de wildsporen die her en der over het weiland lopen zijn goed te zien. Iedereen speurt onder dezelfde omstandigheden
 
maar niet iedere hond reageert hetzelfde op deze verleiding.
Aikido lijkt wat afgeleid door het publiek aan de rand van de weg echter op het commando zoek gaat hij keurig van start, zijn eerste strek werkt hij in een mooi rustig tempo stap voor stap uit, bij het eerste voorwerp ‘verwijst’ hij dit door een enkele seconde erbij stil te staan om vervolgens door te speuren. De hoeken neemt hij overtuigend, de volgende 2 voorwerpen worden correct verwezen en ook de aanzet hierna wordt direct diep zoekend uitgevoerd. Aan het einde van het spoor heeft hij een overtuiging nodig vlak voor een hoek waar een spoor (..van wild) liep, maar met een intensieve opname van het spoor een kort ogenblik weet hij zich ervan te overtuigen dat dat het spoor niet is.
Bij de uitleg vertelt de keurmeester Arie Stam dat de hond het voorwerp wel heeft aangegeven maar niet correct heeft verwezen waarmee ik 5 punten kwijt ben en niet de gevreesde 7. Twee maal een half puntje weg voor de overtuiging en met 94 punten verlaten wij het speurveld.
 
Om 12 uur maken wij ons klaar voor het appèl. Ik heb nummer 1 en mag dus als eerste het programma lopen.
Op wat kleine uitzwaaiingen van zijn achterhand na loopt Aikido een keurig stukje volgwerk. Naar de oefeningen toe wordt een opmerking gegeven over het licht voor lopen, uit de correcte positie. Bij het ophalen na de zit-oefening sta ik Aikido op zijn teen, lekker handig, het feit dat hij hierdoor te vroeg uit zijn basispositie komt is aan mij te danken, en kost uiteraard een punt.
Alle drie de apporteeroefeningen komt hij scheef voor, wel lekker consistent, daar hebben we nog wat werk te verrichten.
Bij het vooruitsturen zou hij wat directer op het af-commando kunnen reageren.
Al die kleine details zijn dan wellicht halve puntjes maar vele halve puntjes bij elkaar opgeteld maken dat er in het totaal 9 punten in mindering worden gebracht wat ons brengt WhatsApp Image 2018 09 30 at 17.29.59op een totaal van 91 punten. Voor vandaag zijn we tevreden!
Op naar ons laatste onderdeel, het manwerk.
 
Dwars door het publiek moet ik lopen en laat ik Aikido in hoge drive aan de hand lopen om mij aan te melden voor het manwerk bij de wedstrijdleider.
Wanneer ik mij aanmeld door mijn hand omhoog te steken zie ik geen reactie vanuit het aanblafverstek komen. De keurmeester blijkt nog in de kantine te zijn, ….een kleine discommunicatie met de wedstrijdleider blijkbaar. Zo zie je maar, ieder moment in een wedstrijd kan een leermomentje zijn, al is het maar de ervaring die een jonge hond moet opdoen om te leren wachten en te leren schakelen.
Op mijn revier commando vertrekt Aikido vliegensvlug om alle verstekken kort ‘aan te nemen’ en correct in contact met mij de 6 verstekken te revieren.WhatsApp Image 2018 09 30 at 19.49.54
Bij het aanblaf verstek strijkt hij licht de mouw en blaft giftig en springend aan.
Hij blijft keurig doorblaffen wanneer ik in loop, ( kijk dat hebben we al weer gewonnen ten opzichte van het NK in Juli) .
Keurig en snel op commando aan de voet. Ik leg Aikido ongunstig neer waardoor zijn verhindering van de vlucht minder spectaculair is dan we van hem kennen. Hij behoud zijn beet hard en lost met overgangsfase. De overval wordt krachtig ingebeten en het drijven ziet er krachtig uit, hij lost correct en gaat over in een blaffende bewaking.
Op mijn zit-commando schuift hij correct aan mijn been en gaan we over tot rugtransport, hij loop voorwaarts gericht op de pakwerker correct aan mijn been en in de draai voor de overval schiet Aikido van mijn been om ferm en krachtig in te bijten.
Het los commando wordt na een overgangsfase correct getoond en nadat Aikido zich verzekerd heeft dat er niet nog een overval volgt gaat hij zelfstandig over tot een blaffende bewaking…..super cool te zien dat hij dat nu steeds beter snappen gaat!
Op het teken van de keurmeester geef ik Aikido het commando stellen op de afstand, als afgeschoten schiet Aikido vooruit, …de snelheid, zijn gebrek aan routine,…. Wat de reden ook heeft mogen zijn,…
Hij klapt van de mouw, ik zie hem vanaf de grond direct herstellen om vol fanatisme opnieuw in te bijten, aan de foto’s is te zien dat zijn ogen vuurspuwend zijn! Goddank lost hij op commando en zet de overval met evenveel kracht en moed in wat we van hem gewend zijn, ook hier ,na het commando los, verzekerd hij zich eerst op niet nog een overval en zet vervolgens de blaffende en giftige bewaking in wat prachtige foto’ s geeft die we later van Maatwerk fotografie ontvangen.
We nemen de 95 punten trots en voldaan in ontvangst.
Met een prachtige totaal score van 94,91,95 = 280 punten sluiten wij deze enerverende maanden af.
We hebben ons gekwalificeerd voor het WK team wat in Mei 2019 in Tsjechië op de FMBB voor Nederland uitkomt. Dit jaar gaan er slecht 2 geleiders vanuit Nederland meedoen, twee geleiders die zich met hun honden hebben weten te kwalificeren, en één daarvan zijn wij!
Trots, Trots,…. Wat een roller coaster!
Voor nu gaan we lekker genieten van het trainen, op ons eigen veld met ons eigen team en met de fijne mensen die we de afgelopen maanden hebben mogen leren kennen.
Leuk, …we kijken er naar uit!WhatsApp Image 2018 09 30 at 21.21.14
WhatsApp Image 2018 09 30 at 17.29.591